Vlčnov u Chrudimi má velmi nízký rozpočet na příští rok

30. prosinec 2005
Pod kůži

Většina obcí ví, jak bude hospodařit v roce 2006. Týká se to také Chrudimi. Zastupitelé schválili rozpočet ve výši 432 milionů korun. Přestože jde na investice více než letos, do jedné z místních částí města, Vlčnova, půjde jenom velmi malá částka. A to se obyvatelům Vlčnova nelíbí.

Naďa Kubínková: Lidé z místní části Chrudimi Vlčnova považují rozdělení městského rozpočtu za nespravedlivé. Z téměř půl miliardové částky dostal Vlčnov na příští rok pouhých 150 tisíc korun. Přitom tato místní část už několik let zoufale volá po kanalizaci a nových komunikacích. Pokračuje člen osadního výboru Vlčnova Jaroslav Pospíšil.

Jaroslav Pospíšil: Opravdu si myslíme, že kanalizace v 21. století není už žádný přepych, že to je základní životní nutnost a překvapuje nás velmi to, že ani páni lékaři, kterých je v našem zastupitelstvu celá řada, tento požadavek nepodporují.

Naďa Kubínková: Předseda osadního výboru René Novák tvrdí, že problém s kanalizací mohl být vyřešen už v roce 2002. Právě tehdy se peníze v rozpočtu našly.

René Novák: V městském rozpočtu byla vyčleněna částka 6 milionů na zahájení vlastně první etapy kanalizace. Tenkrát ovšem město tuto naší částku nejprve navrhlo, poté jí zrušilo a část těch peněz, asi dva miliony, byly použity na opravdu komunikací, z nichž měly být přednostně opravovány komunikace v místních částech, což ovšem mohu potvrdit, že u nás se z toho neudělalo nic a čtyř miliony byly pak použity na přípravu průmyslové zóny.

Naďa Kubínková: Starší projekt na kanalizaci ve Vlčnově dosáhl částky 30 milionů korun.

René Novák: Město neustále nám argumentuje tedy tím, že my tady málo obyvatel, což je pravda, tedy asi kolem 125 obyvatel, ale zase na druhou stranu musím říct, že tady je celá řada provozoven a celá řada soukromých podnikatelů tady působí, takže si myslím, že Vlčnov má právo požadovat po městě i takovou to investici.

Naďa Kubínková: Vlčnov se nachází necelé dva kilometry od Chrudimi.

René Novák: Navíc je to tady jako lukrativní oblast z hlediska výstavby rodinných domů, které tady postupně vznikají ty nové rodinné domy a myslím, že ještě budou tady obyvatelé přibývat.

Naďa Kubínková: V rozpočtu na příští rok se peníze na takovou investici nenašly. Českému rozhlasu to potvrdil chrudimský místostarosta Jan Čechlovský.

Jan Čechlovský: Ty náklady byly hodně, hodně vysoké a ukázalo se, že na takovýhle projekt, na takovouhle investici nemáme vlastně šanci dostat žádné peníze, to znamená žádnou dotaci, o kterou jsme se ucházeli.

Naďa Kubínková: Místostarosta Čechlovský uvádí, že v současné době se zpracovává nová projektová dokumentace na vlčnovskou kanalizaci. Ta by neměla být tak finančně náročná. Vlčnovu ale chybí i chodníky, dětské hřiště a opravené komunikace.

Jan Čechlovský: Já samozřejmě chápu, chápu rozhořčení obyvatel této místní části, nicméně jako musím říct, že to je trošku začarovaný kruh, protože samozřejmě se nám v tuhle chvíli nechce investovat velké prostředky do chodníků a dalších věcí, které by třeba už v tom příštím nebo přespříštím roce měly padnout kanalizaci. Špatně se to říká, nicméně ta kanalizace je klíčová a měly by na ní potom navazovat další investice. Konec konců na ní zřejmě bude navazovat i rekonstrukce silnice, která patří Pardubickému kraji, to znamená, myslím si, že po té projektové dokumentaci skutečně budeme chytřejší.

Naďa Kubínková: Předseda osadního výboru Vlčnova René Novák neztrácí naději a doufá, že příští rok přinese jenom dobré zprávy.

René Novák: Tak je, je to smutné, ale jako neztrácíme naději a doufáme, že ten projekt na tu splaškovou kanalizaci, který by měl být hotový počátkem příštího roku, tak se bude v co nejbližší době realizovat.

Pořad Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Pod kůži byl dnes ve Vlčnově na Chrudimsku, a to kvůli rozpočtu na rok 2006.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: KUB
Spustit audio

Více z pořadu