Voda z přírody mizí. Jak ji tam udržet?

2. únor 2024

Proč jsou důležité mokřady? A dá se vytvořit nějaký mokřad uměle, třeba ve škole? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Od roku 1993 se 22. března po celém světě slaví Světový den vody. Jedním z hlavních problémů je nedostatek pitné vody. To zatím v České republice řešit nemusíme, i tak bychom ale měli chránit vodní zdroje. Voda není důležitá jen pro nás lidi, ale i pro krajinu. A bohužel vody v posledních desetiletích v krajině ubývá.

Průměrná roční teplota se v České republice zvýšila o dva stupně, méně prší a zvyšuje se odpařování vody z krajiny. Suchem trpí rostliny, stromy, ale i živočichové. Existují možnosti, jak vodu v krajině udržet – například obnovování a budování mokřadů, což jsou močály, bažiny, tůně, rašeliniště, slatiny, vlhké louky i mělké rybníky.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení! Tento díl vznikl ve spolupráci s projektem Recyklohraní, který vytváří zábavné programy s tematikou ochrany životního prostředí pro školy a školky.

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související