Všechna přepážková pracoviště městského úřadu na jednom místě. V České Lípě otevřeli novou úřadovnu

3. leden 2024 12:29

V České Lípě už lidé nemusejí za úředníky chodit do mnoha různých budov po celém centru města. Všechna přepážková pracoviště úřadu, od vydávání dokladů přes živnostenský úřad až po přestupkové oddělení, se přestěhovala do zrekonstruované bývalé pojišťovny v ulici U Synagogy. Ve čtyřpatrové budově už pracuje zhruba šedesát úředníků.

Nová centrální úřadovna v České Lípě

Novou centrální úřadovnu otevřeli v České Lípě v úterý 2. ledna 2024. Zhruba šedesát úředníků přepážkových pracovišť se z různých kanceláří ve městě sestěhovalo do jediné budovy v ulici U Synagogy.

Už v 7.45, kdy k budově přišel redaktor Českého rozhlasu Jiří Jelínek, stála před vchodem do budovy asi dvacítka lidí. Většina z nich mířila na registr vozidel, který je hned v přízemí nové úřadovny.

Původně šlo o palác České pojišťovny vystavěný v polovině 90. let 20. století. Pojišťovna následně zjistila, že tolik prostoru nepotřebuje a přestěhovala se do menšího. Postupně ubývali nájemníci, až se budova stala prakticky opuštěnou, než ji v roce 2019 koupilo město Česká Lípy a začalo připravovat projekt centrální úřadovny.

Slavnostní stříhání pásky při otevírání nové centrální úřadovny v České Lípě

Lidé tam mohou vyřídit prakticky všechno, co lze vyřídit přes přepážky. V přízemí budovy je registr vozidel, evidence řidičů i informace; v prvním patře je pokladna, dopravní úřad a osobní doklady. Ve druhém patře vyřizují místní poplatky nebo pohledávky, a v nejvyšším patře je oddělení přestupků.

Na původním místě, na radnici, zůstal ale například stavební úřad a plno úředníků. V nové budově jich pracuje asi 60.

Budova stála 18 milionů korun, její přestavba zhruba 95 milionů; bez nábytku, který stál dalších asi 6,5 milionu. Město dostalo dvojici dotací v celkové výši 14 milionů na zateplení budovy a instalaci ekologických opatření, jako je fotovoltaika nebo zadržování dešťové vody.

Těmito nůžkami se stříhala slavnostní páska při otevírání centrální úřadovny v České Lípě

Budova se proměnila zvenku i zevnitř. Původní zůstala podlaha v přízemí, nebo zábradlí v centrální hale. Změnilo se i umělecké dílo v hlavní hale. Původní jehlanovitou fontánu z vrstveného deskového skla nahradila zhruba čtyřmetrová šroubovice DNA, kterou z nerezové oceli a skla vyrobila firma Preciosa - Lustry v Kamenickém Šenově.

Poslechněte si reportáž z prvního dne provozu nové centrální úřadovny v České Lípě.

Spustit audio

Související