Vstupte do fantaskní krajiny mechu a robotů. Ve Ville Pellé vystavuje svůj postapokalyptický svět Adolf Lachman

31. leden 2024 11:13

Hyperrealistický malíř, kreslíř digitálních obrazů a počítačových her Adolf Lachman představuje své dílo v pražské galerii Villa Pellé. Svět post-apokalyptického romantika Lachland je vůbec největší výstavou tohoto umělce.

„Lachland je v podstatě krajina mytických bytostí, které za ty své roky práce nějakým způsobem stopuju. Zobrazuju ty bytosti v nějakém prostředí a to jsme nazvali Lachland,“ přibližuje Adof Lachman.

Své roboty, mechoboty, bubbleboty a jiné bio-mechanické bytosti zasazuje někdy do romantické krajiny, jindy do krajiny zničené apokalypsou.

„Dlouhodobě pracuji s tématem úpadku materiálu, baví mě destrukce, různé zapomenuté, staré a opuštěné věci. To postapo téma je teď docela módní, ve filmech, v počítačových hrách i v literatuře.“

Machinarium, 2009, počítačová hra studia Amanita Design, Adolf Lachman

Adolf Lachman vystavuje nejen hotové obrazy, ale i kresby, které dále upravuje, aby si mohl návštěvník udělat představu, jak díla vznikají.

„Výchozí je vždycky kresba tužkou, potom pracuji v počítači. Také pracuji v objektech, vrstvím materiály jako trojrozměrné objekty a pak pracuji ještě s tématem umělé inteligence, která mi vypomáhá k nějakým inspiračním zdrojům,“ popisuje.

Výstavu Lachland: Svět postapokalyptického romantika Adolfa Lachmana můžete v galerii Villa Pellé navštívit až do 24.března.

Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související