Vzniklo na bývalém hřbitově, a jezdí tam i diváci z okolí. 60 let jabloneckého letního kina

16. srpen 2023 13:30

Jablonecké letní kino si v roce 2023 připomíná 60 let od svého vzniku. Na jeho historii i současnost se ředitele společnosti Kultura Jablonec Jakuba Gerše ptala redaktorka Jana Švecová.

Letní kino v Jablonci nad Nisou promítá od roku 1963. „Je velmi málo informací o letním kině, ale z těch, které máme, vyplývá, že kino vzniklo roku 1963 v bývalých prostorech hřbitova, který přestal být využívaný na konci 19. století. Vzniklo zde v tu dobu velmi velké letní kino s kapacitou přes 1 400 diváků,“ říká Jakub Gerš.

„Momentálně nabízíme něco mezi 600 a 800 míst k sezení. A je tam dalších přibližně 400 míst na louce, která se nachází přímo před pódiem,“ doplňuje.

Zázemí Letního kina Jablonec nad Nisou

Kvalitní zázemí jabloneckého letního kina tam láká návštěvníky nejen z města a jeho okolí, ale i ze sousedního Liberce. „Letos jsme to moc nestihli, kvůli počasí, ale loni jsme tady byli víckrát, a jsme moc rádi, že to tady je, protože je úžasné to kino. V Liberci je taky letní, ale malinký, a tady je obrovský, a má skvělou atmosféru,“ potvrzuje jedna z divaček krátce před představením.

K atmosféře kina pravděpodobně, kromě stánků s občerstvením, půjčovny deštníků a dek, a také důvtipného rozdělení na kuřáckou a nekuřáckou zónu, přispívá především kvalitní technika, jak popisuje ředitel Jakub Gerš:

„Jedním z hlavních důvodů, proč letní kino zůstává konkurenceschopné a proč je tak populární, je digitalizace technologií, která se tam stala během posledních pár let. (Kino) nabízí špičkový obraz ve vysokém rozlišení 4K, a máme taky kvalitní prostorový zvuk 7.1, který dodává našim návštěvníkům naprosto ojedinělý zážitek.“

V posledních 30 letech některá města provoz menších kin, i těch letních, utlumovala. To ovšem není případ Jablonce nad Nisou.

„V žádném případě ne, bojujeme za kina, kina milujeme. A vím, že byla na stole případná studie, vypracovaná na letní kino a jeho budoucích několik let. Podle studie návrhu, kterou jsem viděl, by teoreticky vznikla zastřešená část pro třeba 300 až 400 lidí, a samozřejmě by tam byla venkovní část,“ potvrzuje ředitel.

A přemýšlelo se o celkovém využití toho prostoru, kde se letní kino momentálně nachází, zda by nebylo možné ho nějakým způsobem zpřístupnit, nebo otevřít, nebo vytvořit tam nějaký park, nebo něco takového,“ nastiňuje budoucnost kina Jakub Gerš.

Úplně první kino mělo být údajně v Jablonci nad Nisou otevřeno 5. dubna roku 1908 v tehdejším hotelu Zum Schwan, v Liberci to bylo zhruba o měsíc později, 1. května 1908.

Spustit audio

Související