Západ a jih Čech mohou zasáhnout silné bouřky, varují meteorologové

7. září 2014

Západ a jih Čech mohou dnes zasáhnout silné bouřky. Déšť může ojediněle zatopit níže položená místa, například sklepy. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V měsíčním výhledu pak upozorňuje, že po nadprůměrně teplém prvním zářijovém týdnu budou teploty ve zbytku měsíce postupně klesat.

Varování meteorologů s nízkým stupněm nebezpečí platí pro Plzeňský a Karlovarský kraj, většinu Ústeckého a západní část Jihočeského kraje do dnešních 21 hodin.

„V následujících hodinách předpokládáme pokračování bouřkové činnosti a její částečné rozšiřování do dalších oblastí severních, západních a jižních Čech,“ uvedl ČHMÚ. Večer se podle předpovědi mají bouřky rozpadat.

Silně už pršelo na Tachovsku, hasiči tam vyjížděli k pěti událostem. Dvě jednotky zasahovaly v prodejně Albert, kde přívalový déšť zaplavil střechu. Kvůli tomu spadly stropní podhledy uvnitř prodejny a evakuováno muselo být přes 30 lidí. Hasiči také čerpali vodu ze zatopených objektů, vyjížděli i k naštípnutému stromu.

Po letním víkendu přijde postupné ochlazování

Celkově by podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ mělo v září pršet méně, teploty ale budou postupně pomalu klesat.

„Za studenou frontou, která bude v pondělí zvolna postupovat přes naše území k východu, začne k nám proudit chladnější vzduch od severozápadu. Proto očekáváme, že nynější denní vysoké teploty klesnou na 16 až 21 stupňů Celsia,“ přibližuje pondělí počasí meteorolog Jaroslav Rosa.

V dalších dnech pak bude do Česka proudit chladnější vzduch od severozápadu. Teploty by se přes den měly pohybovat mezi 15 a 20 stupni. Na konci měsíce září mají průměrná denní maxima klesnout k 17 stupňům Celsia.

Pršet by mohlo méně, než je v září obvyklé. „Srážkově očekáváme předpovídané období jako průměrné až slabě podprůměrné,“ uvedli meteorologové. Nejdeštivější by měl být poslední zářijový týden, jak to odpovídá dlouhodobým údajům.

autoři: dkf , bre | zdroj: ČTK
Spustit audio