Život na sudech s jedem

29. květen 2009
Pod kůži

Žídkovi z Opavy si koupili dům, který zůstal po zkrachovalé armaturce Merkanta. Cena byla příznivá a dlouho neváhali. Několik dní po podpisu smlouvy ale zjistili, že ve sklepě je velká dutina a v ní sedm a půl tuny záhadných sudů. Nikdo neměl odvahu zeď zbourat, protože sudy obsahují žíraviny a další směs nebezpečných odpadních látek. Ani po dlouhých sedmi letech se Žídkovi této skládky přímo pod ložnicí nezbavili. Nepomohl jim ani soud.

Po čase se opět vracíme ke kauze, která čeká na vyřešení už více než sedm let. Je to neuvěřitelný příběh bezmoci rodiny Žídkových z Opavy. Koupili si dům po zkrachovalé armaturce Merkanta. Když procházeli jednotlivé pokoje, ani ve snu je nenapadlo, že jejich životní trauma se skrývá někde úplně jinde - ve sklepě. A že tam několik dnů po podpisu smlouvy objeví desítky zazděných sudů s žíravinami - zřejmě odpad z armaturky. Doposud nikdo nenašel způsob, jak nešťastné rodině pomoci. Přesto se Žídkovi nevzdávají a spoléhají na soudy. Pojďme tedy do sklepa jednoho domu na Hviezdoslavově ulici v Opavě.

"Nikdo přesně neví kolik jich tam je. Někdo říká 150, 170. Pokud se tam dostal vzduch, tak už můžou být rozpadlé," uvedl majitel opavského domu. Je to obyčejný dům s obyčejným vchodem do zdánlivě obyčejného sklepa. Jenže dutina za zdí skrývá neuvěřitelnou věc - sedm a půl tuny žíravin a kdo ví čeho přesně. Celá rodina Žídkových je v pasti.

"Člověk na to pořád myslí. Nadýchala jsem se přes noc toho smradu," uvedla babička Žídková. "Zkoušeli jsme správce konkurzní podstaty, ať si odpad vezme, zkoušeli jsme magistrát. Bohužel jsme nikde nepochodili," doplnil pan Žídek. Sudy se v domě nacházejí zhruba od roku 1990.

"Údajně je to v nějaké vaně, měla by tam být dvojitá ipa, takže by to mělo být odizolováno od okolního zdiva domu. Zřejmě je top zapomenutý odpad, protože firma kdysi vyvážela do bunkru za Opavu, na což jí přišly peníze a odpad byl zlikvidován. Tady se na to zapomnělo," přiblížil další člen rodiny.

Žídkovi koupili dům, ve kterém byly kdysi kanceláře bývalé armaturky. Už několik let se soudí o to, čí ty sudy vlastně jsou, že sem přeci nemohly spadnout jen tak z nebe. Zatím ale bez úspěchu, sudy totiž úředně neexistují a majetkové vypořádání po firmě Merkanta se tak stále protahuje.

Rodina byla žádat o pomoc i na ministerstvu životního prostředí. "Tam nám přislíbili, že by bylo možné čerpat až 90 procent, ale pořád těch deset procent chybí, což by mohlo dělat i nějakých 750 tisíc korun," vysvětlil potíže pan Žídek. Dát jen tak tři čtvrtě miliónu, na to Žídkovi rozhodně nemají.

Takže stát zřejmě nepomůže. Rodina tedy dále vyjednává se správcem konkurzní podstaty Merkanty. Dál telefonuje, mailuje a žádá o pomoc. Vždyť má v domě ekologickou bombu nejhrubšího zrna. Proč by měla trpět za to, že někdo kdysi elegantně vymyslel, jak se odpadu zbavit jednoduše, zadarmo a bez formalit?

Odstranění nebezpečného odpadu by nebyla příliš složitá operace. "Stačilo by jen odstranit strop, vytáhnout to a uložit na skládku," přiblížil pan Žídek a dodal, že na jed ve sklepě si zvyknout nelze. "Je to fakt blbej pocit. Určitě to ale nevzdáme. Nejde to. Odvolali jsme se ke krajskému soudu. Musí být nějaká spravedlnost," řekl.

0:00
/
0:00

Hledání majitele sudů s žíravinou

Dostáváme se pod kůži problému, který se snaží vyřešit rodina Žídkova z Opavy. V domě koupeném po bývalé armaturce Merkanta objevila - bohužel pozdě - až 170 sudů s žíravinami. Tento nebezpečný odpad je pečlivě zazděný v boční části sklepa. Sudy pochopitelně nechtějí, ale zatím se toho všude marně domáhají.

Příběh rodiny Žídkových se táhne už déle než sedm let a od té doby už zazněla celá řada prohlášení. Například opavský primátor Zbyněk Stanjura opakoval, že sudy s odpady ve sklepě přímo ve městě jsou problémem, ale radnice nemůže jen tak zasahovat do soukromých a ještě k tomu nevyjasněných věcí. "Mohlo tu být pochybení při výkonu státní správy v letech, které tomu předcházelo na začátku 90. let. Jsme připraveni pomoci, ale nemůžeme to být my, kteří to jediní budou řešit a sanovat z městského rozpočtu," uvedl primátor.

Od té doby nechala radnice zpracovat podrobný průzkum sudů přes malý otvor ve zdi. I když podle Marie Vavrečkové z odboru životního prostředí opavského magistrátu přímé ohrožení okolí domu nehrozí, je to pozoruhodné chemické čtení. "Vzorky, které byly odebrány pomocí sond, prokázaly, že tam jsou tři druhy odpadů. Převažují žíraviny, kaly, které obsahují sírany těžkých kovů, objevilo se tam malé množství odpadů, které vypadají jako odpady z lakovny, to znamená zbytky barev a třetí typ odpadů je obtížně specifikovatelný," upřesnila.

Tak tohle by chtěl mít doma pod ložnicí asi jen málokdo. A ještě v 170 sudech. Město údajně více pomoci nemůže, alespoň v tuto chvíli. "Není určeno vlastnictví sudů a odpadu. V tuto chvíli není s kým komunikovat. Tento problém je na soudu, jak rozhodne a koho určí za vlastníka odpadu," vysvětlila Marie Vavrečková.

Pravdou ale je, že potíže mají nejen Žídkovi, ale také samotná bývalá armaturka. Dokud nejsou ukončena všechna soudní řízení, třeba co se týče sudů, neskončilo také majetkové vypořádání. Toto je stručné a jasné vyjádření jednoho ze správců konkurzní podstaty Merkanty. Komentoval někdejší zamítnutí žaloby postižené rodiny: "Sudy nejsou ve vlastnictví úpadce. Slyšeli jste rozsudek."

Ani nový konkurzní správce není sdílnější. Jak řekl, soud ještě definitivně nerozhodl, protože se Žídkovi stále odvolávají. "V současné době jsme u krajského odvolacího soudu v Ostravě," řekl správce.

A to je vše. Přidejme malou rekapitulaci. Už před chvílí jsme zjistili, že stát by na likvidaci jedovaté látky v domě přispěl. Ale finanční spoluúčast by rodinu zadlužila na desítky let, což nelze. Město vyčkává, a protože nehrozí únik žíravin ze sklepa, docela obtížně by se tato kauza dala naroubovat na pomoc při ochraně přírody. Takže zřejmě jediným reálným krokem v tomto podivném labyrintu je očekávané rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě. Naděje se pro Žídkovi dá změřit jen těžko.

Na místě je i trestní oznámení

Koupili si dům a pak našli ve sklepě sedm a půl tuny jedovatého odpadu. Do této mimořádné situace se dostali Žídkovi z Opavy, kteří před sedmi lety koupili za výhodných podmínek dům po bývalé armaturce. Marně se od té doby snaží sudů zbavit a marně žádají o pomoc všechny možné úřady.

Mluvčí ekologického sdružení Arnika Zora Kasíková souhlasí s tím, že právě kvůli nesnadnému určení, komu vlastně sudy patří, není řešení jednoduché. "Pokud rodina Žídkových nevěděla o tom, že kupují spolu s domem i sudy s toxickými látkami, tak počátek problému musí být logicky při koupi domu," uvedla mluvčí.

V současné době by měla být podle Zory Kasíkové na místě soukromo-právní žaloba, na jejímž základě by mělo dojít k dohledání konkrétního viníka,ať už jde o nepovolené nakládání s nebezpečnými odpady, anebo pokud jde o smlouvu. "Aniž by o tom věděli, tak koupili něco, co nechtěli. Je to obyčejná skrytá vada jako u jakéhokoliv jiného produktu. Připadá v úvahu také trestní oznámení na toho, kdo tam ty sudy vůbec zazdil," doplnila.

Jedná se přitom o ojedinělý případ, protože rodina Žídkových nevěděla, že spolu s domem kupují i sudy. "Pokud jde o nepovolené nakládání s nebezpečnými odpady, můžeme jmenovat případ kontaminace skladu pesticidů v Klatovech v západních Čechách, kde noví majitelé získali podobným způsobem, respektive restituenti hospodářských budov zamořený sklad. Nebo případ podnikatele Etlíka, který v Libčanech navážel nebezpečný odpad do areálu bývalé továrny," dodala Zora Kasíková.

Rodičům malých dětí v celé republice dělají starosti plné mateřské školy. Skončil zápis a znovu se potvrdilo to, co se ví už několik let. Školky jsou přeplněné a podle předběžných odhadů se do nich nedostalo až deset tisíc dětí. Nalaďte si v pondělí 1. června Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: mrk , vij , dkf
Spustit audio

Více z pořadu