5 samiček krokodýlů štítnatých čeká „oděno v brnění“ ve dvorském safari parku na svého ženicha

17. únor 2024 07:49

Safari Park Dvůr Králové chová pět samiček krokodýlů štítnatých. K nejstarší dvaadvacetileté Rozárce a třem už zabydleným pětiletým zvířatům přibylo vloni na podzim páté. Když absolvovalo karanténu, chtěli chovatelé nejnovější přírůstek připojit ke trojici mladších krokodýlů a potřebovali proto znát jeho pohlaví. 

Nakonec se ukázalo, že mají ve Dvoře Králové nad Labem dohromady pět „čekatelek“ na ženicha! Na podrobnosti se Martina Smrčka zeptala redaktorka Dana Voňková.

Krokodýl štítnatý se vyskytuje ve střední a západní části Afriky. Dává přednost mělkým vodním plochám v okolí deštných lesů, preferuje především rychle tekoucí toky. Žije převážně ve sladké vodě, někdy ho lze však potkat i ve vodě braktické-slabě slané smíchané se sladkou vodou říční. Obyčejně plave ponořen těsně pod hladinou.

Malý až středně velký krokodýl obvykle měří 2,5 metru

Druhové jméno cataphractus poukazuje na šest řad šupin na zádech a v překladu znamená „oděný v brnění“. Charakteristickým rysem tohoto druhu je štíhlý čenich, vysoko na něm jsou umístěny nosní dírky. Má extrémně silný stisk čelistí, v případě vypadnutí zubu mu naroste nový.

Čtěte také

Dominantní samec má právo pářit se se všemi samicemi v jeho území. Rozmnožování probíhá od ledna do července. Pářící rituál probíhá tak, že samec se samicí začnou společně plavat okolo sebe a navzájem se dotýkat, samice někdy vybízí samce, aby ji pronásledoval. Poté dojde k páření.

Po dvou až třech měsících samice naklade asi 20 poměrně velkých vajec do předem vyhrabané jamky ve břehu, na kterou poté navrší hromadu bahna a vegetace. Hnízda mohou měřit na výšku až 80cm a na délku až 2m. Nacházejí se obvykle ve stinných místech blízko vody.

Odchyt krokodýlů čelnatých ve dvorském safari parku

Zhruba po 100 dnech se z vajec vyklubou mladí krokodýli a přivolají cvrlikáním matku, která hnízdo rozhrabe a začne pomáhat mláďatům do vody. Pohlavní dospělosti krokodýli štítnatí dosáhnou po 10 až 15 letech, v zajetí se dožívají 32 až 38 let. Délka života ve volné přírodě není známa.

Čtěte také

Oči a nosní dírky mají krokodýlové umístěny vysoko na hlavě, což jim umožňuje vyčkávat téměř ponořeni pod vodou a pozorovat kořist. Díky štíhlému tělu se mohou rychle pohybovat vodou a do tlamy lapit rybu na otevřené vodě, nebo také potravu hledat v úkrytech mezi kořeny spadlých stromů.

Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody patřil do roku 1996 krokodýl štítnatý mezi druhy, o kterých chybí údaje. Poté, co byla shromážděna potřebná data, byl přeřazen mezi kriticky ohrožené druhy.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související