6 rychlých receptů proti chřipce, kašli a nachlazení

Vyzkoušejte užitečné recepty od našich posluchaček.

Zázvor na imunitu
Budeme potřebovat přibližně 7 cm zázvoru, jeden menší oloupaný citrón, 3 lžíce medu a 1 střední cibuli. Všechny pevné ingredience nakrájíme najemno, smícháme s medem a dáme do lednice. Směs pustí šťávu, kterou užíváme 3 kávové lžičky denně.

Dobrota z medu
Z 9 citronů uděláme šťávu. Do té se vloží 2 dobře omytá vejce i se skořápkou a nechají se ve šťávě ležet, až se skořápka úplně rozpustí. Pak přidáme 200 g medu, žloutky z obou vajíček a 250 ml koňaku. Vše dobře promícháme a procedíme. Plníme do lahvičky a uzavřeme. Užíváme ráno na lačný žaludek 1 lžičku.

Protichřipkový salát
Budeme potřebovat 500 g kysaného zelí, 2 mrkve, 1 větší jablko, 1 cibuli, 1 lžíci strouhaného křenu a zakysanou smetanu. Kysané zelí a cibuli nakrájime, mrkev a jablko nastrouháme. Přidáme křen a zalijeme vše smetanou. Na závěr vše dobře promícháme.

Proti bronchitidě
K přípravě tohoto receptu potřebujeme 100 g másla, 100 g vepřového sádla, 100 g medu, 50 g kakaa a 2 polévkové lžíce šťávy z Aloe Vera. Vše pečlivě smícháme. Poté přidáme kakao, šťávu z Aloe a opět dobře promícháme. Užíváme ráno, před obědem a večeří - 1 čajovou lžičku dáme do mléka a vypijeme.

Proti nachlazení
Budeme potřebovat 2 stroužky najemno podrceného česneku a 1 polévkovou lžíci semen kopru. Obojí dáme do 2 l vody, povaříme přibližně 2 až 3 minuty a inhalujeme. Používáme jako prevenci.

Na špatné hlasivky při nachlazení
Do čajové konvičky dáme 1 polévkovou lžíci šípků, 1 čajovou lžičku plodů kaliny a 1 čajovou lžičku plodů jeřabin. Vše zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut odstát.

autor: ČRo Brno