Analytička Kalhousová: Netanjahu se tváří jako lídr, ale snaží se politicky přežít

7. listopad 2023

Mezi lidmi v Izraeli měsíc po začátku konfliktu převládá neobyčejná solidarita, popularita izraelského premiéra Benjamina Netanjahua i současné vlády je ale na bodu mrazu. Podle analytičky Ireny Kalhousové, ředitelky Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy, i příznivci projevují premiérovi velmi malou podporu. Moderuje Zita Senková. 

Uplynul měsíc od teroristického útoku Hamásu na Izrael, při kterém bylo na jihu země zabito na 1400 lidí. Dalších zhruba 240 lidí bylo do pásma Gazy odvlečeno jako rukojmí.

Čtěte také

„Sedmý říjen se zapíše do izraelské historie jako nejhorší den v historii státu a izraelského národa,“ uvedla na Dvojce analytička Irena Kalhousová

Určitě se prohloubí trauma v izraelské společnosti, které už teď samozřejmě existovalo, protože populace, která pochází z Evropy, si nese trauma holokaustu,“ připomněla v pořadu Jak to vidí... Pro obyvatele byly války a izraelsko-palestinský konflikt permanentní hrozbou, přesto je podle Kalhousové útok Hamásu brutalitou natolik bezprecedentní, že zastínil mnohé předchozí hrozby, kterými Izrael prošel.

Společnost reagovala celou škálou emocí, mezi lidmi vládne strach i obrovský vztek. Jedna z pozitivních věcí je velká jednota, snaha se v tuto chvíli dát dohromady a pomoci těm rodinám, které přežily masakry, pomoci rodinám, které se musely evakuovat. A samozřejmě pomoci těm rodinám, jejichž rodinní příslušníci jsou unesení v Gaze, popsala analytička silnou vlnu solidarity. 

Lídr a jeho politické body

Spory, které vyvolal nedávný návrh justiční reformy, a proti které lidé demonstrovali, podle Kalhousové v tuto chvíli nejsou hlavním tématem, přesto zcela neusnuly. 

Teď se nikdo neptá, kdo byl pro nebo proti. Ale to téma není úplně pasé, zmínila v rozhovoru se Zitou Senkovou. Podpora a popularita premiéra Benjamina Netanjahua je mizivá. Z Izraele prosakují zprávy, že členové záložních složek mluví o tom, že si záležitosti nejdřív vyřídí s Hamásem a poté s Netanjahuem. 

Před pár dny například Netanjahu na sociální síti X obvinil domácí tajné služby ze selhání, které vedlo k útoku Hamásu. Nedostal prý varování, že by se Hamás chystal na válku. Nakonec pak tweet po kritice veřejnosti i kolegů nebo veřejných činitelů smazal. Za své výroky se omluvil.

Benjamin Netanjahu se snaží na jednu stranu tvářit jako lídr, který vede národ do války. Na druhou stranu vidíme, že se pořád chová jako politik, který se především snaží zajistit si svoje politické přežití, okomentovala Kalhousová dění na izraelské politické scéně.  

„Na tiskové konferenci sedí spolu s ministrem obrany a s dalšími členy válečného kabinetu a snaží se ukázat jednotu. A několik minut poté zveřejní zmíněný tweet a po obrovském tlaku jej zase smaže, poukázala Kalhousová. Podle ní je premiér nepopulární i u voličů. 

„Zpytovat svědomí by měla celá vláda a ideologie, která v této vládě převládla,“ dodala. 

autoři: Zita Senková , Irena Kalhousová , juk
Spustit audio

Související