Auta a motorky společně na silnici. Respekt a znalosti specifiky jízdy na dvou nebo čtyřech kolech

25. květen 2021

Jaký je vztah motocyklistů a řidičů osobních vozidel v silničním provozu? Důležitá je vzájemná ohleduplnost, protože řidiči motorek patří mezi nejohroženější skupiny v dopravě na našich silnicích. 

Manažer Road Safety Autoklubu ČR Libor Budina hovoří v naší radioporadně na téma: auta a motorky společně na silnici, základní pravidla provozu.

Čtěte také

Motorkáři by neměli zapomínat používat blinkr, naopak řidiči automobilů by měli počítat s tím, že se motorkáři často vyhýbají překážce na silnici, například kanálu a podobně, mohou tedy nečekaně rychle vybočit z daného směru.

Při jízdě je dobré předvídat, ne každý motorkář projíždí zatáčku s jistotou, může vybočit nebo až přejet do protisměru. Proto je vhodné vždy dodržovat mezi jedoucími vozidly bezpečnou vzdálenost. Při brzdění mají výhodu automobily.

Motorky jsou v silničním provozu živější a rychlejší

Řidič motorky rád předjíždí, nutné je však dbát všech bezpečnostních opatřní. Sledujte dění na silnici i za sebou ve zpětném zrcátku, hlídejte si takzvané mrtvé úhly.

Čtěte také

Zejména při odbočování vlevo je nutné dbát zvýšené pozornosti a opatrnosti. Motorkář se na úrovni automobilu ocitne doslova během několia vteřin.

Řdiči automobilů by měli znát a brát do úvahy specifika jízdy na motorce, zranitelnost jejích řidičů, omezený výhled z ochranné přilby i možné extrémní zrychlení.

Všichni účastníci silničního provozu, ať už jezdící na motorce nebo v autě, se mohou zdokonalovat. Pořádají se různé kurzy, které jsou i pro účastníky zdarma (www.ucmeseprezit.cz, www.jedusdobou.cz nebo www.startdriving.cz). A také policejní akce Začněme spolu aneb kolama dolů.

Jana Kudyvejsová a Libor Budina ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Liborem Budinou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.