Bertha von Suttner. První žena, které byla v roce 1095 udělena Nobelova cena za mír

Jedna z nejvýznamnějších žen přelomu 19. a 20. století se narodila  9. června 1843. Jméno baronky Berthy Sophie Felicity von Suttner, rozené hraběnky Kinské z Vchynic a Tetova, je dnes bohužel téměř neznámé. Běžný člověk si ji nespojí s žádným objevem ani dílem, ale to je velká chyba. Je totiž první ženou, které byla v roce 1905 udělena Nobelova cena za mír.

Její odkaz byla jasnozřivá vize Evropy, která musí pečlivě volit mezi úpadkem civilizace, pokud ji ovládne vír války, nebo zářivou perspektivou života v míru a spolupráci.

Bertha se narodila v Praze, jako dítě z morganastického sňatku (jeden z partnerů je z hlediska společenské hierarchie nižšího původu než druhý) mladého hraběte Františka Kinského s Žofií von Körner. Měla tedy po otci český původ, ale protože hrabě Kinský před jejím narozením zemřel, vyrůstala odmalička jen v německy mluvícím prostředí.

Musela spoléhat na pomoc otcových přátel

Ztráta manžela byla pro Berthinu matku katastrofa. Kinští ji i s malou dcerou více méně ignorovali a vypláceli jí jen velmi skromnou rentu. Nadané děvčátko tedy muselo spoléhat na pomoc a soucit otcových přátel, aby dosáhlo kvalitního vzdělání. Bertha ale měla silnou vůli a využila svoje talenty na maximum – vzdělávala se v literatuře, filozofii, perfektně ovládala několik jazyků a vyškolila se na operní pěvkyni.

Osud ji tvrdě zkoušel i v soukromém životě, její vztahy s muži jí dlouho přinášely jen zklamání a trápení. Bertha nakonec získala místo osobní asistentky Alfréda Nobela, se kterým ji spojilo celoživotní pevné přátelství. Nakonec se provdala z lásky za Artura von Suttnera, se kterým prožila šťastný a rušný život.

Stala se zapálenou pacifistku

Na několik let se usadili v Gruzii, kde zažili krvavou rusko-tureckou válku (1877). Strašlivá zkušenost s nelidským utrpením vojáků v poli proměnilo Berthu v zapálenou pacifistku a mírovou aktivistku. Napsala román Odzbrojte!, který se doslova přes noc stal senzací a byl přeložen do mnoha jazyků.

Bertha až do konce života věnovala všechno své úsilí do boje za mír a porozumění mezi národy. Byla známou osobností mírového hnutí nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech. Zemřela krátce před osudovým atentátem na následníka habsburského trůnu Ferdinanda d´Este. Nedočkala se tak 1. světové války, která by jí přinesla strašlivé zklamání a zmar jejího celoživotního úsilí.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Lucie Konášová
Spustit audio

Související