Betlémy tří kontinentů! Rozhlasový přenos z Třebechovického muzea Betlémů aneb Jak se staví betlém

22. prosinec 2023

V letošním roce si připomínáme významné výročí - 800 let od postavení prvního betlému. Stalo se tak v roce 1223 nedaleko italské obce Greccio. Sv. František z Assisi nechal přinést do jeskyně jesle vystlané senem, k nim postavil oslíka a volka, tak jak to bylo v městě Betlémě. O vánoční noci byl v jeskyni připraven malý oltář, u kterého kněz sloužil mši a František vysvětloval evangelium.

Český rozhlas Hradec Králové připravil v pátek 22. prosince od 9:04 do 12:00 přenos z Třebechovického muzea Betlímů.

Čtěte také

Atmosféra prvního betlému silně zapůsobila na přítomné venkovany a událost byla opakována i po smrti sv. Františka z Assisi. Zvyk se brzy začal šířit za hranice Toskánska, dále do celého světa.

Při této příležitosti připravilo Třebechovické muzeum Betlémů výstavu, která představuje betlémy ze tří kontinentů. Vedle tradičních evropských jesliček jsou k vidění např. betlémy z Latinské Ameriky - Mexika, Peru, Ekvádoru, Bolívie, které jsou ovlivněny uměním jihoamerických indiánských kultur.

Čtěte také

Tyto betlémy jsou velice pestře malované a umělečtí řemeslníci je zhotovují z různých materiálů - keramiky, dřeva, kamene, tkaniny atd. Figurky mají typické oblečení a znázorňují místní zvyky.

Africké betlémy jsou vyráběny z keramiky nebo vyřezávány ze dřeva. Ebenové a mahagonové dřevo je tradičním materiálem, ze kterého vznikají štíhlé tmavé figurky. V těchto betlémech se často objevují i divoká zvířata typická pro tento kontinent - lvi, antilopy, zebry atd. Výstava potrvá až do 3. listopadu 2024.

V současné době spravuje muzeum městské sbírky a sbírkový fond betlémů. Nejvzácnějším předmětem městských sbírek je ručně psaný iluminovaný Literátský graduál z roku 1559. Sbírkový fond betlémů tvoří více než 500 betlémů zhotovených z nejrůznějších materiálů, pocházejících z tradičních i netradičních betlémářských oblastí.

Čtěte také

Nejcennějším a nejobdivovanějším betlémem je bezesporu unikátní mechanický betlém lidových řezbářů Josefa Probošta, Josefa Kapuciána a autora mechanismu Josefa Frimla.

Třebechovický Proboštův betlém je jediným betlémem v České republice prohlášeným za národní kulturní památku. Celý betlém včetně mechanismu byl vytvořen ze dřeva před více než sto lety. Na ploše 6,9 x 1,9 x 2,2 metry se nachází více než 2 000 vyřezávaných dílů.

Celý přenos z Třebechovického muzea Betlémů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související