Božejáci v červnu zahrají na festivalu Rock for People. Prozradili, že vsadí na tradici

2. květen 2024

Hasičská dechová kapela Božejáci letos slaví 120. narozeniny, a oslaví je opravdu netradičně. V polovině června zahraje na festivalu Rock for People. Pro všechny muzikanty je to velká výzva.

Kapela Božejáci vznikla v roce 1904, samozřejmě v Božejově. "Hasiči, když hasili, pak měli žízeň. Někdo vyndal harmoniku, druhej přinesl klarinet. Božejáci tak vznikli," říká kapelník Pavel Skalník.

Prvním kapelníkem byl Ferdinad Kumžák. "Pak následoval jeho syn, pak další syn, potom byl pan Čeněk Zeman, po něm pan Březina, to byl můj předchůdce," dodává kapelník s tím, že on sám Božejáky vede už sedmnáct let a hraje s ním už i jeho syn.

Zajímavé je, že přímo z Božejova už muzikanti nejsou. Sjíždějí se zkoušet do základní umělecké školy v Pacově z širokého okolí. Například zpěvačka Eva Svobodová je až z Prahy.

Rock for People

O účast na festivalu Rock for People se postarala dcera zpěvačky. "Říkala, že v loňském roce tam hrála nějaká cimbálovka. Říkala, mami, vy máte těch sto dvacet let, hrajete úžasně, tak proč by tam nemohli být Božejáci," říká Eva Svobodová s tím, že oslovila pořadatele, kteří se po čtrnácti dnech ozvali s tím, že Božejáky berou. "Byla jsem z toho v šoku," dodává.

Kapelník Pavel Skalník má už jasno v tom, co budou na festivalu hrát. "Chci tam hrát dechovku, ukázat lidem, opravdu, co hrajeme. Klasický dechovkový věci," říká s tím, že zajímavé to určitě bude jak pro kapelu, tak pro návštěvníky festivalu. 

Spustit audio