Budoucí rybáři ze Střední zahradnické školy v Kopidlně změřili při mezinárodní soutěži síly s kolegy

24. duben 2024

Studenti rybářských škol z Česka a Slovenska se utkali na mezinárodní soutěži v Kopidlně na Jičínsku. Jednotlivé disciplíny prověřily jejich šikovnost, zručnost, přesnost a také vědomosti. Největší boj byl při oblíbeném závodu ve slalomu na kopidlenském rybníku. 

„Pokus číslo 1 na šestku.“ Právě sledujeme první pokusy studentů ve vrhání vrhací sítě na cíl. Jejich úkol je jasný. „Přikrýt vrhací sítí terč. To je za 3 body, říká Josef Hliněný ze Střední zahradnické školy v Kopidlně na Jičínsku.

Čtěte také

V čem dělají studenti největší chyby při vrhání sítě? „Asi se nedokáží prostě zbavit trémy. Je tu dost diváků a k tomu soutěž s mezinárodní účastí. Takže tréma soutěžícím často ubírá body.

Michal Tesař dorazil na východ Čech ze školy v moravském Bzenci. Už má několik pokusů za sebou, jak se dařilo? „Moc mi to nešlo, čekal jsem, že to bude lepší. Asi jsme málo trénovali.

Místní student Marek už má také všechny pokusy za sebou. „Mohlo by to být i lepší.

V tuto chvíli už se soutěžící přesunuli k rybníku, kde je čeká slalom na lodičkách. „První tyčku a bójku objíždíte po levé straně. Vzadu u vrby je brána, tu musíte projet. A končíme čas, když se loďka dotkne břehu. Tři, dva, jedna, start! Odstartoval první soutěžící.

„Úkol je jasný. Projet slalom a dojet do cíle a potom sprintem nazpátek, co nejrychleji, aby mohli nastoupit další soutěžící, vysvětluje učitelka Věra Serbusová.

Čtěte také

Soutěžící má na loďce k dispozici pouze jednu jedinou tyč, pomocí které se pohybuje. „Ano. Je to takzvané odpichování. Rybáři to tady trénují, je to způsob, kterým jezdí běžně při praxích při zakrmování ryb. Dá se to natrénovat, ale zde je zrovna rybník s obtížným terénem. Mají tady hodně bláta.

První soutěžící už je v cíli a rychle jej střídá druhý v týmu. „Je dost silný vítr, ale šlo to. Je tam docela dost bláta, ale musíme si s tím prostě poradit. Je to těžké, ale dá se to udělat.

Další ročník mezinárodní soutěže rybářských škol se bude příští rok konat na Slovensku.

Spustit audio

Související