Budu „náměstkem“ biskupa, prozrazuje arciděkan Radek Jurnečka. Na mši na rozloučenou tekly slzy

18. březen 2024

Po 14 letech skončil ve své funkci farář největšího libereckého kostela Antonína Velikého a zároveň arciděkan Radek Jurnečka. Míří na litoměřické biskupství. Co opouští a co ho naopak čeká?

Arciděkan Radek Jurnečka ve dveříck kostela svatého Antonína Velikého v Liberci

Kázal v největším libereckém kostele, stejně jako v dalších šesti malých kostelících v okolí Liberce, například v Kryštofově Údolí. Kromě mší také křtil, oddával svatby a také vyprovázel Liberečany na jejich poslední cestě. Zasloužil se o rekonstrukci varhan i některé opravy kostela. Sloužil i jako vězeňský kaplan.

Teď duchovní Radek Jurnečka po 14 letech Liberec opouští. A míří výš, do litoměřického biskupství,- kde bude zastávat funkci generálního vikáře.

Generální vikář je druhá nejvyšší funkce po biskupovi. Pokud bychom to přeložili do řeči společenské, kdybychom biskupa přirovnali například k ministrovi, generální vikář je pak náměstkem.

„Je to vlastně prodloužená ruka biskupa na mnohé věci, které se v diecézi dějí. Kam nemůže biskup, ta pošle generála,“ usmívá se Radek Jurnečka. „Já budu mít tu výhodu, že patrně ještě budu mít tři farnosti Horní Police a Žandov a Jezvé. Takže budu zpátky doma,“ dodává.

Arciděkan Jurnečka odešel z Liberecka po 14 letech. S farníky se loučil nejen na poslední mši.

„14 let života není úplně krátká doba, je tady spousta osobních vazeb, některých i hodně silných. Mše svatá na rozloučenou byla obrovská. Bylo tam hromada lidí ze všech farností, kde jsem byl i předtím, viděl jsem lidi z Turnovska, Přepeřska, Mnichovohradišťska, z Krásného Lesa. Bylo to velice hezké a milé, tekly slzy na všech stranách,“ potvrzuje farář z Antonína.

Nebyl ale jen farářem, zastával službu kaplana a na faře liberecké provozoval cosi jako probační službu.

„Co se týká mého kaplanování ve vazební věznici, to zůstává. A potom ti kluci, co tady byli se mnou na faře, nebo ti, kteří jsou propuštění... Chystám obdobu kousíček od Litoměřic, aby se mohli lépe dostat do běžné společnosti,“ odhaluje některé ze svých plánů.

Po čem se mu bude nejvíc stýskat? A vnímá odchod do Litoměřic jako restart? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související