Čerstvé ryby vydrží v chladničce dva dny, pak už se začínají kazit

11. květen 2015
Jak správně nakupovat

Ryby a zdravý jídelníček, to jde dohromady. Ryby jsou lehce stravitelné, obsahují málo tuku a poskytují kvalitní bílkoviny. Čerstvá ryba vypadá už na první pohled lákavě, asi tak, jako když jí vytáhnete rovnou z akvária. Čerstvou rybu poznáte podle toho, že je lesklá, její oči jsou čiré, a ne zakalené, na omak je pevná. Rozhodně se vyhněte nákupu ryby, která je na omak lepkavá nebo působí blátivě.

Vůně čerstvých ryb se liší podle toho, jestli jde o rybu sladkovodní, nebo mořskou. Sladkovodní ryby voní jemněji, vůně mořských ryb má výrazné aroma.

V našich podmínkách jsou pro zákazníky dostupnější a cenově přijatelnější sladkovodní ryby, za podmínek, kdy neutrpí jejich kvalita. Pokud chcete opravdu čerstvou rybu, je nejjednodušší si koupit chlazeného kapra nebo pstruha.

Ryby můžete pořídit i balené - jenže přes obal leccos není vidět. Proto musíte pozorně přečíst údaje, které jsou na obale ovedené. Kromě trvanlivosti je zajímavý údaj o zpracovateli a množství použité glazury. To je vodní nástřik, v kterém je ryba uchovávaná. Nově musí být na etiketě uvedeno, jestli byly ryby zpracované přímo na lodi nebo až na pevnině. Podle Jiřího Kužely, odborníka z prodejny masa, drůbeže a ryb, se dá obecně říci, že kvalitnější ryby jsou ty přímo zpracované na lodi.

K dostání jsou i uzené ryby. Mají upoutat zlatavou barvou a krásnou vůní po kouři. Starší uzenou rybu poznáte snadno - působí olezle a blátivě.

Orientačním vodítkem může být také cena. U dražších ryb je vyšší pravděpodobnost, že budou kvalitní. Cena chlazených ryb se pohybuje kolem tří set korun za kilo, kilo mražených filet pořídíte za 150 korun.

Náš tip: mražené ryby vyzkoušejte. Nechte je oma na talířku rozmrazit a hned poznáte, jestli jste koupili rybu nebo drahou vodu. Také podle toho, jak se vám bude s rozmraženou rybou pracovat, jestli se bude rozpadat apod., se můžete příště rozhodnout, od koho rybu koupit či nekoupit.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio