Češi v zámoří měli o volby překvapivý zájem, velká část využila volební průkazy

26. říjen 2013
Zprávy

Zatímco v Česku se volební místnosti uzavřou až úderem sobotní 14. hodiny, na mnoha místech v zahraničí už je dovoleno. Ve Spojených státech k urnám přišlo asi 540 lidí, což je víc než při všech předchozích volbách. Na konzulátu v New Yorku dokonce museli dodatečně tisknout volební lístky. Rekordně vysoká účast je i v Číně, překvapivý je přitom hlavně počet zájemců s voličskými průkazy.

Na voličské průkazy volila v Číně až polovina Čechů. Vysoký zájem voličů zaznamenali na ambasádě v Pekingu i na konzulátech v Hongkongu a Šanghaji.

Celkem v Číně odvolilo zhruba dvě stě Čechů, a v Hongkongu dokonce padl rekord v historii konání tamních voleb. Svůj hlas tam do volební urny přišlo hodit asi 70 lidí.

„U každých voleb se nám zvyšuje počet přihlášených voličů zhruba o 10 až 15 procent, což odpovídá i růstu naší krajanské komunity v Hongkongu. Na druhé straně vždycky milým překvapením je pro nás, kolik se dostaví voličů s voličským průkazem. To mohou být turisté, ale i studenti,“ řekl Českému rozhlasu generální konzul v Hongkongu Jaroslav Kantůrek.

Čtěte také

K volbám přišel i Antonín Culek, který v Hongkongu trvale žije. Jak potvrdil, ke své rodné zemi má velkou citovou vazbu a dění na politické scéně pečlivě sleduje.

„Jako účastník demonstrace 17. listopadu na Národní třídě jsem volal po svobodných volbách a cítím, že bych zradil sám svoje vlastní ideály, kdybych nešel. Prostě jiná možnost pro mě není,“ dodává přesvědčeně.

Čeští vojáci působící v Afghánistánu odezdávali své hlasy na základně Bagrám

Také Češi v Americe už mají předčasné parlamentní volby za sebou. Volební místnosti se na americkém kontinentu uzavřely v nočních hodinách českého času. Překvapivě vysokou účast hlásí konzul České republiky v New Yorku Martin Dvořák.

„Přišlo nám 285 voličů, z toho asi menší část byla zapsaná v místním voličském seznamu, a naopak překvapivě vysoká byla účast voličů na voličské průkazy, těch bylo asi 180. Účast byla nad očekávání vysoká, museli jsme v průběhu voleb dotiskovat volební lístky,“ uvedl.

Účast překonává lednovou volbu prezidenta

Celkem přišlo ve Spojených státech k urnám 540 lidí, tedy více než během předchozích voleb nebo těch prezidentských letos v lednu. V podobném duchu se podle vicekonzula Petra Pospíšila nesly volby i v kanadském Torontu.

„Volební účast byla 79 voličů. V porovnání s prezidentskými volbami - v prvním kole volby prezidenta jsme měli 75 voličů, ve druhém kole to bylo 95 voličů, takže na to jsme nedosáhli,“ upřesnil Pospíšil.

Čtěte také

Menší zájem naopak byl v latinské Americe - v Brazílii a Argentině poslance vybíralo dohromady jen necelých 50 Čechů.

Na zastupitelský úřad v australském Sydney přišlo celkem 167 voličů. „Věkové složené voličů bylo pestré od nejmladších po nejstarší a zhruba třetina hlasů byli voliči, kteří se dostavili s voličským průkazem,“ informoval český konzul Hani Stolina.

Sčítání hlasů v zahraničí začne stejně jako v Česku ve 14. hodin českého času.

autoři: kpr , dka , nov
Spustit audio