Čeština v malíčku. Kde nejčastěji chybujeme? Pravopis zábavnou formou

4. květen 2018

Tomáš Tuček a Ondřej Martínek v naší radioporadně z rozhlasové kavárny. Téma: moderní cvičebnice na procvičení pravopisu a gramatiky.

Potřebujete lépe procvičit svůj pravopis? Přesně pro vás jsou připraveny ucelené diktáty, cvičení, testy a doplňující materiály, díky kterým můžete zlepšit své znalosti češtiny a jejího správného psaní. Pravopisne.cz je tu s vámi déle než 6 let a měsíčně pomáhá více jak 450 000 žákům ZŠ a SŠ z celé České republiky. A nejenom těm.

Čtěte takéPravopisne.cz

Pravopis (též ortografie či starším pravopisem orthografie, z řeckého ορθογραφία, což je složenina ze slov ορθος (orthos) správný a γραφος (grafos) píšící), je ustálený způsob záznamu zvukové podoby spisovného jazyka systémem grafických znaků.

Čtěte takéDoplňovačka vyjmenovaných slov pro 4. ročník základní školy

Obecně bývá uznáván pravopis vyhlášený příslušnou státní nebo vědeckou institucí nebo významným odborníkem nebo užívaný významnou skupinou uživatelů jazyka. V rozporu s určitým pravopisem je psaní s chybami nebo užívání jiného pravopisu.

Zkusíte si náš krátký test z jazyka Českého?

Český jazyk neboli čeština je západoslovanský jazyk, nejbližší slovenštině, poté polštině a lužické srbštině. Patří mezi slovanské jazyky, do rodiny jazyků indoevropských. Čeština se vyvinula ze západních nářečí praslovanštiny na konci 10. století. Je částečně ovlivněná latinou a němčinou. Česky psaná literatura se objevuje od 14. století. První písemné památky jsou však již z 12. století.

Pravopis se dá naučit, není to atomová věda. Pravopisne.cz motivuje k správnému užívání mateřštiny

Tomáš Tuček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Projekt Pravopisně.cz je nápadem dvou bývalých studentů Katedry českého jazyka a literatury, která spadá pod Pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové, jako závěrečná bakalářská práce. Po studiích za tento počin získali cenu rektora. 

Češtinou jako mateřským jazykem mluví zhruba 10,7 milionu lidí - prakticky všichni v České republice. Celkový počet českých mluvčích se odhaduje na 13,2 milionu, což zahrnuje 2,5 milionu uživatelů češtiny jako druhého jazyka. V důsledku několika vystěhovaleckých vln ve druhé polovině 19. a ve 20. století hovoří totiž česky i desetitisíce emigrantů a jejich potomků, zejména na Slovensku, v USA, Kanadě, Německu, Rakousku, Rumunsku, Austrálii, na Ukrajině, v Srbsku, Chorvatsku, Rumunsku, Polsku a v řadě dalších zemí.

Správné řešení našeho krátkého testu z jazyka Českého
autoři: Milan Baják , KLO
Spustit audio

Související