Cestování vlakem z Prahy do Hradce Králové a dál na Moravu se zrychlí. Chystá se modernizace tratě

6. květen 2024 09:06

Správa železnic vybrala projekční kancelář, která připraví podklady pro významnou modernizaci trati mezi Hradcem Králové a Chlumcem nad Cidlinou. Jen za projekt zaplatí přes čtvrt miliardy korun, samotné práce pak vyjdou na víc než deset miliard. Co všechno se změní a kdy? To zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Pojďme na začátek cestující trochu navnadit - jak bude modernizovaná trať nakonec vypadat?

Čtěte také

Především bude dvoukolejná, což je ve srovnání se současným stavem opravdu zásadní změna. Teď se vlaky mohou křižovat pouze ve stanicích, třeba rychlíky mezi Hradcem Králové a Prahou se potkávají právě v Chlumci nad Cidlinou, což výrazně omezuje možnosti jízdních řádů.

No a na modernizované dvoukolejné trati budou vlaky moci jezdit až stošedesátikilometrovou rychlostí, čímž se jízdní doba výrazně zkrátí. Některé přejezdy nahradí mimoúrovňová řešení v podobě nadjezdů nebo podjezdů, úprav se dočkají i nástupiště, která budou v úrovni dveří moderních vlaků. Vše bude bezbariérová, tedy pro cestující by to mělo být příjemnější cestování.

To se tedy bavíme o úseku mezi Hradcem Králové a Chlumcem?

Čtěte také

V tomhle případě u tohoto konkrétního projektu ano, počítá se ale s tím, že podobná modernizace čeká i další úseky za Hradcem Králové směrem na Moravu. Severní cesta by mohla pak být alternativou pro přetíženou trasu přes Pardubice.

Správa železnic na dalších úsecích zatím není s přípravami tak daleko jako mezi Hradcem a Chlumcem, ale o tom, že se něco řeší, svědčí třeba připomínky některých obcí mezi Hradcem Králové a Týništěm nad Orlicí k plánovaným protihlukovým opatřením a podobně.

A kdy se tedy spojení Hradce Králové s Chlumcem nad Cidlinou a dál s Prahou zrychlí?

S prací na projektu začne vítězná firma neprodleně, stavební práce by pak měly začít v roce 2027 a skončit v roce 2030. Řeč je tedy právě o úseku mezi Chlumcem a Hradcem, další úseky zatím termíny dané nemají.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související