Čím byl Gočár pro Hradec, tím byl pro Turnov stavitel Krýš. Jeho dílo představuje nová publikace

23. březen 2024 09:14

Před dvěma lety připomněla stavitele Vladimíra Krýše výstava v Muzeu Českého ráje. A právě tam v uplynulém týdnu pokřtili knihu Petry Šternové z liberecké pobočky Národního památkového ústavu, která se této významné osobnosti věnuje.

Ředitel Muzea Českého ráje Jan Prostředník, autorka knihy Petra Šternová, ředitel libereckého NPÚ Miloš Krčmář, režisér Radovan Lipus a nezávislý starosta Turnova Tomáš Hocke na křtu publikace o architektu Krýšovi

„Byl jedním z těch, kteří vlastně přinesli svěží vítr modernity do maloměsta Turnova. Tady musíme říci, že v období první republiky se rozvíjel. I díky tomu vznikaly nové čtvrti, na kterých on se podílel a v těch svých stavbách v podstatě přetransformoval ty moderní směry z center, z Prahy,“ přiblížila autorka publikace Vladimír Krýš, turnovský stavitel Petra Šternová z Národního památkového ústavu.

Krýšovy stavby vznikaly zhruba od 20. let minulého století do začátku druhé světové války. Podle Petry Šternové je ovlivnil nejen funkcionalismus, ale i jiné dobové architektonické směry. „Není to úplně ten čistý funkcionalismus, na který jsme zvyklí třeba z Prahy nebo ze Zlína, ale objevuje se tam jeho tvarosloví a byl jím určitě ovlivněn,“ upřesnila badatelka.

Z publikace Vladimír Krýš, turnovský stavitel od památkářky Petry Šternové

Vladimír Krýš postavil v samotném Turnově i jeho okolí desítky staveb. Mezi nejzajímavější patří například Loumova vila na Hruštici,  jeho vlastní dům v Nádražní ulici či rohový dům s cukrárnou v přízemí, kde později bydlel. Mezi jeho zásadní stavby patřily také kostely Husova sboru jak v samotném Turnově, tak především v Semilech.

Historička Petra Šternová strávila na výzkumu díla Vladimíra Krýše zhruba pět let. Výsledkem je výpravná publikace, na které se graficky podílel Michael Čtveráček. Kniha obsahuje nejen fakta, ale také množství dobových fotografií, dokumentů i osobních vzpomínek. Určena jen nejen odborníkům, ale také veřejnosti nebo těm, kteří třeba v domech Vladimíra Krýše žijí a chtějí se seznámit s historií svého domova.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související