Cinibulkova naučná stezka na Kokořínsku vede kolem pozoruhodných skal i skalním bludištěm

8. září 2023

Kokořínskými lesy u Mšena na Mělnicku se můžete projít stezkou, na které potkáte plno zajímavých skalních útvarů a dobrodružných adrenalinových míst. Cestou uvidíte Faraona, Obří hlavu, Žábu, nahlédnete do jeskyně jménem Obraznice a projdete i Průsečnou skálou. Nás Cinibulkovou naučnou stezkou provedla bývalá ředitelka Regionálního muzea Mělník a navíc rodačka z Kokořína Miloslava Havlíčková.

Josef Bedřich Cinibulk, po kterém má stezka jméno, byl český učitel, vlastenec a také propagátor turistiky na Kokořínsku. Do Mšena se přistěhoval v roce 1902 a působil tam jako řídící učitel a později i jako ředitel školy. O Kokořínsku vydal několik knih a osobně vyznačil v kokořínských lesích celkem dvanáct turistických tras.

Cinibulkovu naučnou stezku pak v roce 1946 zřídil na jeho počest mšenský odbor Klubu českých turistů. „Původně se uváděla délka trasy 9 kilometrů. V roce 2002 byla ale stezka celá přebudovaná a v současné době měří 8,3 kilometru. Ale to je samozřejmě měřeno přímo po trase. Člověk cestou dělá různé malé odbočky, a tak to nakonec těch 9 kilometrů bude,“ usmívá se Miloslava Havlíčková.

Stezka je podle jejích slov pro středně zdatné turisty, protože se na ní nacházejí i poněkud náročnější pasáže. Ale jinak je prý cesta pohodlná a příjemná.

Cinibulkova naučná stezka začíná u Městských lázní Mšeno. I ty jsou zajímavým místem. Byly postaveny ve styl art deco a otevřeny v roce 1932. Jsou velice malebné a dodnes slouží jako koupaliště. Ovšem s poměrně chladnou vodou, neboť bazény napájí skalní pramen.

Skalní bludiště pod úrovní terénu

Jedním z útvarů, na který na stezce narazíte, jsou tak zvané Prolezovačky. „Ten název je od skal, kterými se neustále prolézá. Jsou členité, místy mají nízké prostupy, a tak se člověk musí přikrčit, aby jimi vůbec prošel. A občas bývají opravdu hodně úzké,“ popisuje kokořínská rodačka.

Miloslava Havlíčková, bývalá ředitelka Regionálního muzea Mělník

Od Prolezovaček vede pak cesta dolů do údolí, kde objevíte jeskyni Obraznici. Vchod do ní je malý a nenápadný, takže je snadné ji minout bez povšimnutí. „Tahle jeskyně byla uměle vytesaná. Vznikla pravděpodobně ještě před třicetiletou válkou, ale pravdou je, že za války sloužila jako úkryt obrazů mšenských měšťanů,“ vysvětluje Miloslava Havlíčková.

Dalším pozoruhodným místem na Cinibulkově naučné stezce je Skalní bludiště. Jde o skutečné bludiště ve skalách, kdy se cesty neustále točí a uhýbají, zužují a zase rozšiřují. Samozřejmě vás ale provází značená trasa, takže se tu zabloudit ve skutečnosti nedá. Bludiště vede skalami pod úrovní terénu, a tak vás na konci čeká poněkud náročný úsek, kdy musíte zdolat několik metrů vysokou skálu za pomoci řetězů zabudovaných do kamene.

V další části stezky se projdete tak zvanou Průsečnou skálou a narazíte na další zajímavé skal ní útvary jako je například Obří hlava a Žába. Nebo Faraon a Ramses. Víc se o nich dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio