Clan Orlických horalů má ve znaku kance. My jsme prostě divočáci, směje se náčelník Ladislav Hemrlík

19. červenec 2022

Clan Orlických horalů vás bude čekat v sobotu 23. července v zámeckém parku v Rokytnici v Orlických horách na už desátých Horalských hrách. Určitě tam bude zase hodně veselo, stejně tak, jako jsou veselí i samotní členové Clanu Orlických horalů. Všechny vás zve náčelník Ladislav Hemrlík.

Co to máte na sobě?
Mám tradiční skotský kilt, což je víceméně oděv horalů. Byl charakteristický pro skotské horaly, co žili na tamní Vysočině. K tomu mošnička, brašnička, protože kilt nemá kapsy.

A typická otázka. Co máte pod kiltem?
Tam nemám nic, to musí být prostě naostro. Jak to má být na dřeň, tak na dřeň. Pak mám černou dýku, tady v pravé podkolence, a samozřejmě na hlavě mám krásnou čapku. Vypadá jako baret a trčí z ní náčelnická péra. To jsem dostal od klanu jako takovou důvěru, že je můžu vést a prezentovat. To je dárek. Pro mě to je samozřejmě velká hrdost, že to můžu nosit.

Hej, hej, hej, horalové vás zdravěj. Faleš, měj se na pozoru, skoťáci sem přišli spolu. Hej, hej hej, horalové vás zdravěj.
Ladislav Hemrlík, náčelník Clanu Orlických horalů

Tričko Horalské hry Orlické hory, letos 10. ročník. Jak se Clan Orlických horalů dal vůbec dohromady? Jak tohle vzniklo v Orlických horách?
Skotsko mě prostě vždy moc zajímalo, hlavně historie. V těch horách to vzniklo tak, to jsem historicky zjistil, že Orlické hory byly dříve rozděleny na regiony. Jedna část u Nového Města a část Orlických hor dříve patřila skotskému rodu, Walteru Lesliemu. On se tedy v Čechách moc nevyskytoval, žil hodně ve Vídni, nicméně my máme Skotsko rádi a pár kamarádů se našlo, tak jsme si tam začali ty hry dělat a nějakým způsobem rozsévat myšlenku toho horalství. A nejen té kultury, ale samozřejmě i dobré whisky a dobrého jídla.

Čtěte také

Co to znamená, být členem Clanu Orlických horalů?
Víceméně se snažíme jezdit na další akce, které pořádají jiné klany, protože se to krásně rozjelo po celé České republice.

Je víc takových klanů?
Clara clan je v Praze, pak ještě další v Brně a na Moravě. Jsou různé spolky, které mají stejnou myšlenku jako my, tedy scházet se a nějakým způsobem tou skotskou kulturou žít. Ale nejen to, my se to snažíme i propojovat s Čechy. Orlické hory byly Sudety a my jsme pak zjistili, že to je keltského původu. Takže pohoří Kanců nebo les Sviní. Jsme pohoří Kanců, proto máme ve znaku divočáka. My jsme prostě divočáci.

Clan Orlických horalů je tedy krásná skupina lidí, kteří mají rádi whisky, Skotsko, jídlo a ženy.
Pochopitelně. To je koření.

Čtěte také

A teď pořádáte jubilejní, desáté Horalské hry v Rokytnici v Orlických horách.
Ano, přesně tak, je to 10. ročník. Chtěli bychom už v pátek udělat takový lehký předpal typu relaxu, takže začneme v 19:00 hodin ukázkou rokytnických jednokolkařů, pak budou následovat francouzské šansony Martiny Forejtkové a kapely Nos demes. Dáme si sýr, vínko nebo kávičku, takový krásný relax. Lidé mohou přijít už v pátek, bude to pohodový večer i s nějakým hudebním clanovým jam session, protože v clanu jsme i muzikanti, máme banjo a kytary. A jam session se pak prolne do promítání fotek, bude připravena slide show, aby lidé viděli 10 let naší činnosti a tvorby. Chodíme hodně po horách, chodíme prostě všude možně. Takové vzpomínání a představování. Jak jsme byli před 10 lety krásní a hubení.

Co potom nabídne sobota?
Bude se soutěžit ve stylu skotských her. Začínáme už v 10 hodin, do 15:00 se můžete kvalifikovat a budeme soutěžit v typicky skotských disciplínách, což je hod kládou, hod kamenem, hod okovaným kamenem, hod balíkem slámy. Následovat bude farmářský běh. Od pěti zhruba do sedmi odpoledne bude velikánské grand finále, což je show jako blázen, protože tam chlapi řvou, ženský řinčí, whisky se koupí, to je takový ten největší magnet.

Horalské hry

A samozřejmě součástí je i tohle úžasné oblečení, skotské kilty.
Je hezké, že to není jen o sportování, ale je tam bohatý doprovodný program. Vystoupí skupina Blue Squadron Pipe Band, co jsou dudáci, kteří přijedou z Prahy a z celé republiky, bude tam výuka skotských tanců, skupina kluků, co dělají living history. Bude tam tábořiště, kde oni ukáží, jak Keltové dříve žili a co všechno měli na sobě. Bude se zkrátka na co koukat. Přijede, což mám velkou radost, samozřejmě i Honza Hrdina, což je jeden z nejlepších znalců skotské historie u nás, spisovatel, publicista a zároveň cestovatel. Ten bude mít odbornou přednášku a povypráví lidem zaníceně o Skotsku, lépe, než to umíme my. Takže v pátek a v sobotu nás najdete v zámeckém parku v Rokytnici v Orlických horách.

Čtěte také

Co máte na Skotsku a životě v Clanu Orlických horalů nejraději, náčelníku?
Mám strašně rád to propojení s lidmi. Musím říct, že za těch 10 let jsme udělali velký kus práce. Hodně je to o setkávání s lidmi, s energií, která tam pulzuje. Je to o setkávání a o lidech. I kdyby člověk sám něco vymyslel, tak nic nedokáže, když nemá okolo sebe dobrou partu lidí, kteří mají stejnou nějakou vizi táhnout to dál. Je to část života každého člověka.

Ještě se zeptám, ženy kilty nenosí?
Ne, ony mají trošku jiný přehoz, dlouhé šaty. To opět vychází z historie, zakrývají si i kotníky.

Rozloučíte se s námi horalským pozdravem?
Hej, hej, hej, horalové vás zdravěj. Faleš, měj se na pozoru, skoťáci sem přišli spolu. Hej, hej hej, horalové vás zdravěj.

Ladislav Hemrlík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Ladislavem Hemrlíkem, náčelníkem Clanu Orlických horalů, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.