Dejte si předsevzetí, že budete dělat rozhodnutí, radí se svérázným humorem Kateřina Cajthamlová

26. listopad 2021

Hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně v rámci Pátečního Habaděje je Kateřina Cajthamlová, psychoterapeutka a internistka, spoluautorka populárních knih o hubnutí.

Kateřina Cajthamlová

Kateřina Cajthamlová

je internistka a psychoterapeutka. V roce 2001 otevřela nestátní zdravotnické zařízení se zaměřením na prevenci a léčbu interních chorob a zde pracuje dodnes. V letech 2006-2014 byla moderátorkou televizních pořadů Jste to, co jíte, či DoktorKA. V roce 2007 se umístila na 3. místě soutěže TýTý jako osobnost roku.

Jméno Kateřiny Cajthamlové asi znáte. Internistka, která vstoupila i do mediálního světa jako mentor stravování. Co je oblíbeným jídlem známé popularizátorky zdravé výživy?

Čtěte také

Snad nejraději má syrové ryby, například tatarák z lososa nebo tuňáka. I kvůli tomu má velmi blízko k asijské kuchyni.

Kromě japonského suši si tak pochutnává třeba i na „číně“ z krůtích prsou se spoustou zeleniny, bambusových výhonků a hub šitake.

Ale podle Kateřiny Cajthamlová neexistují zdravé a nezdravé potraviny. „Každá surovina, dokonce i voda, může být škodlivá. Záleží na konzumentovi, frekvenci a dávce. A hodně taky na pocitu viny, který si sami navozujeme. To je to nejhorší.“

Podle ní není důvod vyhýbat se některým potravinám. Tedy pokud je člověk zdravý. Nejvíc nás, Čechy, prý ohrožuje spěch a stres, který si navíc sami vytváříme. „Nepravidelný jídelní režim je jeden z největších problémů,“ dodává Kateřina Cajthamlová.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Kateřinou Cajthamlovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.