Den s myslivci a celý Hradec bude vonět kotlíkovým zvěřinovým gulášem! Přijďte na Stříbrňák ochutnat

10. říjen 2023

Den s myslivci je další krásnou akcí, kterou připravují Městské lesy Hradec Králové. Konat se bude v sobotu 14. října v areálu hradeckého Stříbrného rybníka. A také tým Českého rozhlasu Hradec Králové se tam letos pustí do vaření, tedy do soutěže ve vaření kotlíkového zvěřinového guláše. 

My se moc těšíme a ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán se určitě také těší.
Já se těším, že si užiji už tradiční akci. Je to třetí ročník a přidalo se letos do gulášové soutěže plno týmů. Dříve jsme měli strach, že to bude taková uzavřená, komorní akce, ale dnes už musíme i odmítat další týmy. Máme jich už 24 na soupisce, ale chtěli jsme jich jen 20. Tak lidé aspoň ochutnají víc gulášů, jen je ze mě trošku nervózní vedoucí kempu, protože měl už rozvržené čtverečky, kde kdo bude, a já mu to zpřeházel. Ale on si poradí.

Milan Zerzán ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Za náš tým bude vařit Jana Kudyvejsová, Jitka Slezáková a Láďa Hruška. Nad vším bude bdít Zdena Kabourková, která bude také dopoledne v sobotu vysílat ze Stříbrného rybníku oblíbený pořad Vaříme s Habadějem po jedenácté hodině. A vařit se bude dančí guláš.
Ano, většina týmů ho dělá z dančího, ale recepty jsou speciální. A vlastně i vaření na kotlíku už dnes málokdo umí, to funguje úplně jinak. Jde i o chuť dřeva, která se dostane i do kotlíku, guláš z ohně je úplně jinak voňavý. Takže my vlastně reklamu ani nepotřebujeme, protože Hradec bude celý vonět gulášem.

Je to minimálně 5 kilogramů masa a kotlíky mají objem zhruba 15 litrů. Zalije se to vývarem, mícháte a přidáváte své tajné přísady.
Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové

Panika u nás maličko zavládla, když jsme zjistili, že musíme uvařit 50 porcí guláše na kotlíku.
Je to minimálně 5 kilogramů masa a kotlíky mají objem nějakých 15 litrů. Zalije se to vývarem, mícháte a přidáváte své tajné přísady.

Sháníme nádobí, prkénka, pořádné nože, prostě vše potřebné.
Je to ovšem nekomerční akce, my to tak máme vždy. Dělali jsme tak Čarodějnice a teď máme zase podzim, na Stříbrňáku se blíží konec turistické sezóny, tak se bude guláš hodit. A věříme, že i počasí by mohlo být na závěr léta dobré.

Den s myslivci 2023

Doufáme, že v té velké konkurenci obstojíme.
Bude tam důstojná porota, která je neovlivnitelná. Mám zatím tři jména z pěti. Bude to pan Vodochodský, druhým je pan Vnuk, výborný kuchař, a třetí pan Syrový. A lidé, kteří na Stříbrňák přijdou, také budou hodnotit. Máme stanovena pravidla právě i s těmi porcemi, aby ochutnali i návštěvníci. Proto byl stanoven minimální počet 50 gulášů, které musíte vydat, abyste splnili podmínky soutěže. Tedy 40 vydáte, pět si jich sami sníte a pět potřebuje porota. Ta vybere a doporučí komisi, což bude zhruba 3 až 5 lidí, která bude vybírat z pěti neoznačených vzorků. A zbytek hodnotí veřejnost. Budou uzavřené láhve, do kterých se budou házet body pro jednotlivá družstva.

My už tajné ingredience chystáme, takže se konkurence má na co těšit.
Nejste jediní, kdo říká, že vyhraje.

Jak vlastně vznikla myšlenka pořádat Den s myslivci?
To bylo při covidové pandemii, kdy byli všichni uzavřeni doma a zvěřina ztratila odbyt i do zahraničí. Zůstaly nám ve skladu balíčky zvěřiny u nás na firmě a přišlo mi to líto, protože zvěřina byla vždy jedna z nejcennějších surovin v kuchyni. Je přirovnávána k masu hovězímu, je to červené maso. A když si představíte to zvíře, běhá po lese, není někde zavřené, samo si vybírá, co si kde kousne. A maso je pak krásně nakládané na bylinkách.

Já to neberu jako soutěž, je to místo setkání, abychom si za ten rok oddechli. Chceme si to užít, aby to byl krásný den.
Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové

Vy říkáte, že zvěřina je prostě maso králů, ne?
Je to maso králů a vždycky bylo. Proto králové často trpěli dnou, protože nejedli nic jiného. Musí se to prokládat něčím jiným. Ale bylo to jedno z nejkvalitnějších a nejuznávanějších mas. Ovšem lidé od něj v době supermarketů odstoupili a bojí se ho. Takže my jsme chtěli podpořit tuto kvalitní surovinu, aby se opět dostala mezi lidi. Ale oni nechtějí experimentovat. Takže potřebujeme, aby lidi ochutnali tuhle kvalitní surovinu. Proto jsme vaření guláše postavili na zvěřině. Je to škála různých chutí a způsobů, podle toho, jak se zvěřina upraví. A lidé zjistí, že je to výborné a není třeba se toho bát.

Čtěte také

A v sobotu se také na Stříbrňáku představí rychlořezbáři s ukázkou svých děl.
Ano. A chci příští rok dělat sympozium v lese, na Mazurově chalupě. Bude nová stezka z Výskytu na Mazurou chalupu a oni budou dražit ta svá díla. Takže uvidíme, myslím si, že je to zajímavé, ukázka rychlořezeb. Dál bude i sokolnictví, kynologie, laserová i broková střelnice, to je už klasika. Lidé si mohou vyzkoušet tyto věci, programy pro děti. Máme připraveno na 160 lidí na všech stanovištích, tak si představte, jak je to obrovské. Počítáme, že zhruba v 16:00 tento program skončí a do 22:00 do večera bude hudební program, aby si tam lidé poseděli. Já to neberu jako soutěž, je to místo setkání, abychom si za ten rok oddechli. Je to oddechové místo, kde si to chceme užít, aby to byl krásný den. Podpořil nás Královéhradecký kraj a Stání podnik Lesy České republiky, jako vždy.

Milan Zerzán a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak držíme palce, ať to vše dobře dopadne. A ať vyhraje ten nejlepší. Užijte si Den s myslivci v sobotu 14. října na Stříbrném rybníku v Hradci Králové. Ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán vás zve.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.