Dermatoložka Čelakovská: Melanom nevzniká hned po opálení, spíš se sluneční zátěž v kůži sčítá

1. říjen 2021

Na první den v měsíci říjnu připadá každoročně Mezinárodní den seniorů. Zastavte se na chvilku, vzpomeňte na svoje blízké a v tento den udělejte radost rodičům, babičkám a dědečkům. Zajděte spolu třeba na kávu nebo do divadla, udělejte si spolu výjimečný den, na který budete všichni rádi vzpomínat.

Čtěte také

Kožní lékařka a dermatoložka doc. MUDr. Jarmila Čelakovská, Ph.D., z Kožní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, je v pátek 1. října od 11. hodiny hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně. Projekt Zachraňme kůži a jak bychom se o svoje tělo měli starat především v seniorském věku.

O melanomu, zhoubném kožním nádoru, jsme už mnohokrát hovořili. Jsou to především senioři, které toto onemocnění postihuje? Vysvětleme pojmy bazaliom a spinaliom.

„Bazaliom a spinaliom jsou nádory vycházející z vrchní části kůže a postihují právě spíše starší populaci a to zejména na místech, která jsou více vystavena slunečním paprskům. Takže na obličeji, popřípadě na hřbetech rukou či na zádech. Je tam přímá souvislost, tedy čím více nepřiměřeného slunečního záření, tím větší riziko onemocnění."

Čtěte také

Samozřejmě musíme také počítat s fototypem kůže, kdy se někdo opaluje lépe a jiný naopak hůře. Ale při nepřiměřené expozici dochází ke zvýšenému výskytu těchto kožních nádorů."

Souvisí to i s letním obdobím, kdy více svítí Slunce? Nebo bychom si měli dávat pozor prostě vždy, když sluníčko svítí?

Jde o kožní nádorky, které zase až tak rychle nerostou. Takže mohou vznikat až po určité době a zejména u starších osob. Ale nejsou výjimky, kdy máme pacienty třeba po 30 roce života. Většinou to začíná jako nehojící se drobný vřídek. Pacienti přichází s tím, že se jim ložisko na kůži už několik měsíců nehojí a občas krvácí."

Čtěte také

Souvisí to také s tím, že kůže nám postupně stárne a stává se mnohem citlivější na nejrůznější vlivy zevního prostředí. Protože za elasticitu naší pokožky zodpovídá množství elastických vláken v podkoží. Elasticita slábne a proto může kůže více svědit, je častěji podrážděná a také se rychleji na sluníčku spálí."

Představme projekt s názvem Zachraňme kůži, který vznikl jako osvěta pro problematiku zhoubných kožních nádorů.

Chtěli bychom tímto projektem především starší věkové skupině připomenout, jak se starat o svoji kůži. A také jak například předcházet některým kožním komplikacím a nádorkům. Tedy čemu věnovat pozornost."

Lada Klokočníková a Jarmila Čelakovská v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s kožní lékařkou a dermatoložkou Jarmilou Čelakovskou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související