Dětem ze sociálně slabšího prostředí pomáhají studovat retrostipendia. Nabízí jim je Kostka v Krásné Lípě

11. červenec 2022 15:14

Dětem ze sociálně slabších rodin ve Šluknovském výběžku pomáhají při studiu takzvaná retrostipendia nadace Albatros. Příspěvek na dojíždění nebo školní pomůcky můžou získat v komunitním centru Kostka v Krásné Lípě. Musí ale splnit určité podmínky. Jedním z nejnovějších stipendistů je nadaný zpěvák Pavel Ferenc, který se dostal na mezinárodní konzervatoř do Prahy.

„Tohle je Pavel, jeden z našich nejnovějších retrostipendistů. Dostal se na konzervatoř. V současné době si u nás odpracovává dobrovolnické hodiny, díky kterým pak bude mít možnost čerpat příspěvek na pomůcky ve výši až 2000 korun,“ vysvětluje s hrdostí v hlase vedoucí nízkoprahového centra Adéla Galbavá.

„Jde o mezinárodní konzervatoř v Praze, byl to můj obrovský sen. Pochyboval jsem hodně a nevěděl jsem ze začátku, ale už jsem měl takový ten plán, že bych to zkusil. Hodně lidí mi nevěřilo, ale nakonec jsem to dal,“ usmívá se 15letý Pavel Ferenc z Krásné Lípy.

Pavel Ferenc, T-klub Krásná Lípa

Studovat zpěv byl jeho odvěký sen, nebyl si ale jistý, jestli by ho rodina na studiích zvládla podporovat.

„Bylo by to, si myslím, dost náročné. Když mi T-Klub nabídl to retrostipendium, řekl jsem si, že je to skvělá nabídka, protože, co si budeme povídat, konzervatoř v Praze není levná záležitost,“ popisuje mladý zpěvák.

Pavel není jediným mladým člověkem, kterého Kostka v současné době na studiích podporuje.

„Máme 15 aktivních retrostipendistů, z toho dokonce tři vysokoškoláky. Z těch původních nám tři v letošním roce odmaturovali,“ vypočítává Galbavá a pokračuje: „Nepodporujeme pouze učební obory, ale i středoškoláky a vysokoškoláky.“

Po covidové pandemii se zájem o retrostipendia opět tozjíždí

Teď, po vysvědčení, se do Kostky přihlásilo devět deváťáků z celého Šluknovského výběžku, kteří by nějakou tu korunu navíc ke studiu nutně potřebovali.

„Po covidu se to opět rozjíždí – ten zájem i ta naše možnost předávat informace o tom retrostipendiu je mnohem větší,“ dodává Galbavá.

Kostka vyplácela stipendium i během pandemie koronaviru – řada dětí ale studium prostřednictvím online výuky nezvládla a školu opustila.

„Řada dětí ale v tom studiu za naší podpory pokračuje. Základní podmínkou je, aby minimálně jeden z rodičů měl pouze základní vzdělání. Dalšími podmínkami jsou dobrý prospěch, žádné neomluvené hodiny a z klíčových předmětů nejhůř trojka. Teď se hodně rozmohl ten bonus na pomůcky,“ doplňuje Adéla Galbavá.

Deváťáci si mohou odpracovat čtyři hodiny dobrovolnické činnosti, za které dostanou bonus 2000 korun. Stejnou částku pak mohou dostat za dobré vysvědčení.

Záštitu nad projektem retrostipendií, tedy zpětně vypláceného motivačního příspěvku ke studiu, drží už šest let Člověk v tísni. Od roku 2016 se do programu přihlásilo 866 studentů z celé České republiky.

Spustit audio

Související