Dětmarovicím se po několika letech hledání podařilo sehnat zubní lékařku

15. únor 2024 07:01

V Česku je 90 oblastí, kde chybí zubaři. Vyplývá to z aktuálních dat VZP, největší tuzemské zdravotní pojišťovny. Loni se s její finanční podporou otevřelo 19 nových zubařských ordinací. Nejvíc, celkem šest v Moravskoslezském kraji. Někde se ale do shánění zubařů pouštějí obce samy. Třeba v Dětmarovicích na Karvinsku, kde právě radnice ze svého dokončuje kompletní vybavení nové zubařské ordinace.

„Díky bohu za to, zubaři nikde nejsou.  Myslím si, že obec si zaslouží mít vlastního zubaře,“ říká například paní Kamila. Registraci hlídá hlavně pro svou dceru. „Zubaře nemá a skončilo to tak, že vlastně přišla asi o pět zubů kvůli tomu. Vždycky šla na pohotovost, tam to odvrtali, ale už to neměl kdo doléčit,“ dodává.

Ordinaci pro novou lékařku teď obec vybavuje. „Tady bude namontované hlavní zubařské křeslo, následovat budou instalace skříněk,“ ukazuje starosta Ladislav Rosman (SNK). Většinu nákladů platí obec, která na to vyčlenila 1,2 milionu korun.

Dětmarovice dentistu či dentistku hledaly už delší dobu. „Inzerovali jsme potřebu několikrát a teprve asi na čtvrtý pokus se nám to povedlo,“ dodává starosta. Jednat o tom, že tuto ordinaci vybaví ze svého rozpočtu, začali už prakticky před čtyřmi lety.

Registrace začíná dnes

Registrace do nové zubní ordinace začíná dnes a možná bude pouze online na stránkách Dětmarovic. „Stoprocentně mají prioritu občané Dětmarovic,“ uzavírá starosta. Ordinace má provoz zahájit 1. března.

Spustit audio

Související