Divadelní festival znovu na osm dní obsadil Hradec Králové. 265 představení se těší na své diváky

17. červen 2021

Červnový divadelní festival, který má v Hradci Králové více než pětadvacetiletou tradici, ohrožovala do poslední chvíle nepredikovatelná vládní opatření a omezení. Nakonec však současná rozvolnění umožní, aby se tradiční svátek divadla a živého umění uskutečnil sice za zpřísněných podmínek, ale v plném programovém rozsahu včetně zahraničních hostů. 

Hradec Králové tak i letos ožije divadlem v termínu od 18. do 25. června 2021!

Na pátek 18. června připravil Český rozhlas Hradec Králové od 9:00 do 12:00 hodin přímý přenos z tradičního divadelního festivalu v Hradci Králové.

Divadlo evropských regionů a Open Air Program vstupují do dalšího čtvrtstoletí své existence s inovovaným názvem a novou vizuální identitou, jejímž autorem je grafik Přemysl Zajíček. 26. ročník s poprvé koná pod názvem REGIONY - Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové.

Nabitý osmidenní program

Festival se po roční odmlce vrací s bohatým programem, který v osmi festivalových dnech zahrne na 265 činoherních, alternativních, loutkových či pohybových divadelních představení, tanečních performancí, nebudou chybět pohádky, improvizace, hudební koncerty a pestrý doprovodný program. Již tradičně své návštěvníky pohostí tři hlavní organizátoři celé akce - Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a kulturní neziskovka Kontrapunkt.

Zahraniční účast letos zahrnuje dvanáct souborů ze sedmi evropských zemí (Francie, Litva, Německo, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko). V Besedě se hned v pátek 18. června představí Prešovské národní divadlo s inscenací Kramerová vs. Kramer a následné slavnostní zahájení obstará představení slovinské inscenace Medea v podání Národního divadla Maribor a režii proslulého režiséra Olivera Frljiče.

První festivalový pátek se navíc vůbec celý ponese ve slovinském duchu, protože vedle mariborské činohry se v tentýž den dvěma inscenacemi představí také Loutkové divadlo Lublaň. Inscenace Sbohem bude k vidění dvakrát ve Studiu divadla Drak a rovněž dvě představení experimentální inscenace Moc budou jako epilog prvního festivalového dne uvedeny v pozdních hodinách v Rytířském sále Městské hudební síně.

Čtěte také

Ze zahraničních souborů budou moci diváci ještě zhlédnout na Hlavní scéně Klicperova divadla Vojcka v podání Litevského národního divadla ve Vilniusu, a to v neděli 20. června. V pátek 25. června opět v Klicperově divadle v rámci slavnostního zakončení bude uvedena inscenace Jak veliký je tento svět, kterou pro loutkové divadlo ve Wroclawi vytvořila hradeckým divákům důvěrně známá režijní dvojice SKUTR.

V Divadle Drak se vedle zmiňovaného Loutkového divadla Lublaň představí soubor La Muett/e z francouzského Nancy, katalánské soubory Tombs Creatius a Animal Religion (všechny tři během festivalového víkendu) a dva slovenské soubory. Zatímco Nové divadlo Nitra se už v Hradci stalo pravidelným hostem a součástí festivalového programu je již potřetí, vůbec poprvé se bude moct hradeckém publikum zevrubně seznámit s tvorbou Bratislavského bábkového divadla, které během čtvrtečního a pátečního dne uvede v Draku na různých scénách hned tři své inscenace.

REGIONY - Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové

Zahraniční část programu pak kompletují dva soubory s německou účastí. V pátek 18. června v Městské hudební síni autorská dvojice Felix Baumann (Německo) a Sean Henderson (USA) uvede inscenaci Jak věci fungují, celkem třikrát se pak od úterý do čtvrtka v Žižkových sadech se svým projektem Maps Letters Projects představí berlínská umělkyně Neïtah Janzing.

Tradiční důraz klade festival Regiony na prezentaci výrazných počinů českých regionálních scén. Z činoherních souborů se tak diváci mohou těšit na Činoherní studio Ústí nad Labem s inscenací Pábitelé, Horácké divadlo Jihlava s inscenací Martinů - Česká rapsodie, Divadlo F. X. Šaldy s inscenací Sylva či ostravské Divadlo Petra Bezruče s Mechanickým pomerančem.

Čtěte také

V Divadle Drak se pak se svými inscenacemi představí Divadlo Lampion, Kladno, Malé divadlo, České Budějovice, Divadlo Alfa, Plzeň a Naivní divadlo Liberec. Součástí tohoto programového bloku je pak samozřejmě i prezentace významné části repertoáru pořadatelských divadel, tedy Klicperova divadla a Divadla Drak. Vedle regionálních scén se na festivalu představí také dva významné pražské soubory, Městská divadla pražská s inscenací Faust a Divadlo Pod Palmovkou s inscenací 294 statečných.

Program Regionů také vždy věnuje velkou pozornost nezávislému divadlu. Na scénách obou pořadatelských divadel, v divadelním stanu nebo pod širým nebem se tak představí divadla X10, A studio Rubín, Meetfactory, Divadelní spolek JEDL, D21, Depresivní děti touží po penězích, Geisslers Hofcomoedianten, Studio Damúza, Buchty a loutky, LokVar, D'Epog, Vosto5, BuranTeatr, Nejhodnější medvídci s Divadlem na tahu a řada dalších.

Stále větší prostor se v hradeckém festivalovém programu otevírá také souborům věnujícím se novému cirkusu či s ním hraničícím žánrům, ať už se jedná o profesionální etablované soubory jako je Cirk La Putyka, Bratři v tricku či Squadra Sua, nebo ty neprofesionální.

Amatérské, neprofesionální divadlo je další nedílnou součástí programu Regionů, a to jak v podobě účasti již zavedených a respektovaných souborů, tak těch nově vzniknuvších.

Čtěte také

Pozornost amatérskému divadlu z oblasti východních Čech bude koncentrovaná ne letos speciální scéně v Novém Adalbertinu, a to ku příležitosti třiceti let od založení Volného sdružení východočeských divadelníků. Stejně tak bývá na festivalu pravidelně prezentována studentská tvorba, letos zejména v podobě řady inscenací vzniklých na pražské DAMU, včetně absolventské inscenace Přelet nad kukaččím hnízdem, kterou v neděli ve Studiu Beseda uvede pražské Divadlo DISK.

Pro diváky se znovu otevřou všechny tradiční scény v obou pořadatelských divadlech, v Žižkových sadech, na starém městě i jinde. Po loňské zkušenosti z pořádání mimořádného ročníku k nim však letos pro úterý 22. 6. přibude ještě Letní kino Širák. Tam se vedle odpoledního představení Kabaret Dynamit již zmiňovaného souboru Cirk La Putyka odehraje večer od 22 hod. livegamingový koncert kapely Zrní spojený s počítačovou hrou Hrdina.

Hygienická opatření

„Většina festivalu se - jak jsou všichni jeho návštěvníci po léta zvyklí - odehrává v samotném historickém centru Hradce Králové. Organizace festivalu proto probíhá v úzké koordinaci s Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje. Všechny akce se uskuteční podle aktuálně platných nařízení, což u vnitřních představení znamená například 50% kapacitu sálu a dodržování rozestupů v hledišti" říká ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Čtěte také

Areál Žižkových sadů, kde se uskuteční významná část venkovního programu, nebo například Letní scéna Klicperova divadla, budou z důvodu zajištění maximální bezpečnosti mobility návštěvníků oploceny. Přístup do těchto míst ale zůstane tradičně zdarma.

Diváci se nicméně podle platných nařízení budou muset prokázat antigenním nebo PCR testem, dokladem o provedeném očkování nebo prodělaném onemocnění Covid-19.

„Celý proces chceme divákům co nejvíce zjednodušit. Vytvořili jsme proto systém, kdy se návštěvníci prokáží a akreditují jednou při prvním vstupu na jakékoliv představení nebo u vchodu do areálu a poté až v případě, pokud jim vyprší platnost testu. Následně se již budou prokazovat jen vydanou akreditační kartičkou, která bude platit pro přístup na všechna místa v rámci oficiálního programu," popisuje systém akreditací ředitelka kulturní neziskovky kontrapunkt Barbora Hodonická.

Divadelní festival 2020 v Hradci Králové - Žongléři Enfys

„Nastavená opatření nebereme na lehkou váhu, budeme vůbec prvním festivalem tohoto rozsahu, který se po více než roční kulturní odmlce uskuteční. Uděláme vše pro to, abychom si společně s Hradečáky všech 8 festivalových dní užili co nejvíce a při tom co nejbezpečněji. Vládní opatření se mohou v současné době měnit skutečně ze dne na den. Jsme připraveni pružně reagovat na veškeré změny a v případě rozvolnění aktuálně uvolňovat i pravidla, která máme v rámci festivalu nastavena," dodává ředitelka Klicperova divadla Eva Mikulková.

Poslechněte si celý přenos z hradeckého divadelního festivalu v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související