Do divadelního nebe odešel Martin Zajíček, dlouholetý ředitel jičínského K-klubu, herec a muzikant

11. listopad 2023 11:45

Dnes dopoledne se v kostele Sv. Jiljí v Železnici na Jičínsku uskutečnilo poslední rozloučení s Martinem Zajíčkem, dlouholetým ředitelem jičínského K- klubu, hercem, režisérem, muzikantem, divadelníkem-buditelem a průkopníkem amatérského divadla. 

Vzpomínání na něj bude ještě pokračovat dnes vpodvečer přímo v K- klubu na jičínském Valdštejnově náměstí, kde se i po odchodu do důchodu Martin Zajíček dál věnoval divadelní práci, hlavně s dětmi a mladými lidmi. Káčkovskou rozhlasovou divadelní vzpomínku připravila redaktorka Vlaďka Wildová.

V roce 1992 stál Martin Zajíček, herec, režisér, muzikant, divadelník - buditel, průkopník amatérského divadla, principál, u zrodu jičínského K-klubu. Byl ředitelem, myslitelem a hybatelem této instituce celých 23 let. Ač pedagog samouk, byl nadán pedagogickým talentem, který mu mohli tiše závidět zástupy graduovaných…

Martin Zajíček

Když na přijímacích zkouškách na brněnské JAMU adepti herectví začasto zkoušejícím odpovídali, že přicházejí z Jičína a že hráli s Martinem Zajíčkem, začalo se na této škole mluvit o „Zajíčkově jičínské líhni“.

Martin Zajíček, rodák z Kolína, rád říkal, že je křtěný Labem a Kmochovou dechovkou. Však také muzika zaujímala v jeho životě velmi podstatné místo. Ale nejen ta. „Maminka mi podstrkávala knížky a tím mi pomáhala rozšiřovat obzory. Tatínek byl přísný, snažil se mě držet zkrátka, ale neměl to se mnou lehké,“ vzpomínal před časem s úsměvem.

Vzpomínku na Martina Zajíčka, dlouholetého ředitele jičínského K- klubu, herce, režiséra a muzikanta, který odešel náhle v pondělí 6. listopadu ve věku 76 let, připravila u příležitosti dnešního posledního rozloučení s umělcem Vlaďka Wildová.

Spustit audio

Související