Do Dobrušky se po letech vrací kovář. Bude pracovat v historické kovárně, kde je řemeslo tradicí

7. březen 2021 09:15

Kovářské řemeslo mělo své místo v Dobrušce na Rychnovsku v minulém století ve staré kovárně, a právě tam se nový umělecký kovář brzy začne zabydlovat. Svou šikovnost chce na dobových nástrojích ukazovat i široké veřejnosti. 

Pavel Štěpán nám otevřel dveře staré kovárny, která byla dlouhá léta zavřena.
„Prameny uvádí, že se jedná o klasicistní kovárnu z druhé poloviny 19. století. Dobruška vyhořela v letech 1806 a 1866, potom byl dodatečně vyzděný i štít kovárny. Já jsem se k tomu dostal jako městský fotograf přes rodinu Hájkových, která zde byla v nájmu. Tuším, že předtím to patřilo rodině Dostálových."

Čtěte také

Zbyly tu ale některé historické prvky.
„Neznám přesně dohodu, která byla mezi městem a rodinou Hájkových. Ale ty dva špalky a kovadlina, na tom se dohodli, že tady zůstane. Včetně klasické, dřevěné malé kanceláře, kde starý pan Hájek psal své astronomické účty. Když jsem sem chodil s tátovým majzlíkem nebo pilou, tak si za to říkal 2 až 5 korun a my jsme se styděli, protože to bylo tak strašně málo. Ale jeho by to nesmírně urazilo, byl to takový zemitý člověk, prostě pan kovář."

Pan kovář a také budoucí majitel Ondřej Požár je tu také s námi. Kovárna se stane takovým historickým prostorem v novém hávu.
„Ano, je to přesně tak. Budu se snažit obnovit výrobu, která tady byla. Stroje nebudou úplně přesně samozřejmě ty samé, ale typově sem budou sedět."

Takže tady se bude opět kovat. I koně?
„Já tady kovat koně nebudu, ale mám spoustu přátel, kteří to dělají. Takže mám v plánu je sem pozvat a i tohle řemeslo na ukázku pro obyvatele Dobrušky opět sem dostat."

Čtěte také

Co všechno se tady vrátí do původního stavu?
„Budu se snažit co nejvíc přiblížit. Výheň samozřejmě musí být tam, kde byla kdysi. A co se týče bucharu, který tu byl, tak ten byl hodně specifický a dnes se špatně shání. Ale naštěstí se mi podařilo, že jej sem budu moci instalovat. Sehnal jsem ho," usmívá se kovář Ondřej Požár.

Historická umělecká kovárna by měla začít v Dobrušce fungovat během léta letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související