Do jablonecké průmyslové školy přibyl i robot Matylda. Jednou nám uvaří kafe, těší se studenti

22. březen 2024 13:58

Ve Střední průmyslové škole technické v Jablonci nad Nisou se studenti učí základům robotiky, elektroniky i strojírenství pomocí nových moderních přístrojů. Vzniklo tam pro ně odborné vzdělávací centrum.

Čtěte také

Při vstupu do učebny příchozí pozdraví robot Matylda, jehož dvě obří hydraulická ramena ovládá osmnáctiletý student. To není ukázka moderní technologie například v Japonsku, ale v Jablonci nad Nisou v tamní Střední průmyslové škole technické. Pro studenty tam vznikly odborné učebny s moderními přístroji k výuce robotiky, elektroniky nebo strojírenství.

„Jsem rád, že tady máme robota. Tenhle dokáže spolupracovat s člověkem, a může tvořit zajímavější programy. Teď tady v nástroji máme tužku a učíme se s ním základní pohyby, kdy robot píše na papír nebo na tabuli,“ vysvětluje student třetího ročníku robotiky Lukáš Hájek, který robota ovládá na monitoru.

Studenti se učí ovládat robotické nástroje
„Máme v plánu, že nám tu někdy uvaří kafe,“ dodává s úsměvem. V jablonecké průmyslové škole jsou zmodernizované učebny elektroniky, robotiky, ale také kovárna, frézárna, brusírna, soustružna nebo učebna kontroly měření.

„Snažili jsme se, aby (učebny) byly určeny pro co nejvíce oborů, pro ty učební i ty maturitní,“ upřesňuje ředitel školy Petr Froněk. Díky moderním přístrojům by se měla zlepšit výuka. Studenti pak budou podle ředitele lépe připravení do budoucího povolání.

Studenty i učitele k obsluze strojů školí například aplikační technik Josef Strouhal. „Když jezdím po těch firmách, vidím, že 99 procent jsou CNC stroje. A člověk musí umět základy, jak se to obrábí, nastavit ten stroj… Je to velké usnadnění práce,“ říká.

Kovárna Střední průmyslové školy v Jablonci nad Nisou
Moderní technologie by mohly přilákat víc zájemců o studium a studenty víc motivovat k tomu, aby u oboru zůstali. „Věřím, že to bude pro všechny potenciální studenty zajímavé, může to být pro ně motivace, kam napřít svůj um a záměr vystudovat obor, a hlavně se tím oborem potom dobře uživit,“ myslí si náměstek hejtmana pro školství Jiří Čeřovský z ODS.

Další podobné odborné vzdělávací centrum má vzniknout i ve středních školách v Liberci, v Turnově a Semilech.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související