Dvorský safari park našel „recept“ na odchov čejek korunkatých. Snaží se o to jako jediná naše zoo

25. březen 2023 08:01

Dnešní zastavení v Safari parku Dvůr Králové věnujeme čejkám korunkatým. O rozmnožení těchto v Africe ohrožených ptáků, pro které je typickým znakem péřová korunka na hlavě, usiluje dvorský safari park jako jediná zoo v České republice. Odchov čejek se léta nedařil, teď se ale zdá, že je recept na úspěch na světě. 

Chovatelka Helena Hubáčková o tom přesvědčila redaktorku Danu Voňkovou.

Čtěte také

Čejka korunkatá obývá suché a bezlesé oblasti východní a jižní Afriky. Živí se hmyzem, jeho larvami a také červy. Její hmotnost se pohybuje mezi 125 až 200 gramy. Hnízdí během období sucha v důlku v zemi, samice snáší 3 až 4 vejce, inkubace trvá zhruba jeden měsíc. Chov v lidské péči je složitý.

V evropských zoologických zahradách žije pouhých 18 jedinců čejky korunkaté. Safari park Dvůr Králové, který je chová v České republice jako jediný, vlastní celou polovinu z nich - má dva chovné páry, jednu čejku korunkatou odchovanou v loňském roce a 4 letošní mláďata od jednoho z chovných párů.

Odchov čejek korunkatých není jednoduchý

Zatímco jiné druhy jsou vázané na mokřady, tento africký druh naopak se váže na suchý biotop a teplé prostředí. Královédvorským chovatelům se proto osvědčilo svícení speciální žárovkou.

Mláďata čejek. Dvorský safari park jako jediná zoo v České republice usiluje o odchov čejek korunkatých

Další problém je s krmením nejmladších mláďat. Zatímco ve volné přírodě se o krmení starají rodiče, v podmínkách lidské péče je obtížné zajistit, aby se hmyzí potrava nerozutekla dříve, než se malé čejky stačí nakrmit.

V předchozích letech se v královédvorské ZOO dařilo úspěšně odchovávat čejky běločelé. Problém s jejich krmením tehdy vyřešili malí cvrčci, kteří se, bohužel, neosvědčili u čejek korunkatých. Dnes proto chovatelé úspěšně používají na rozkrmení malých korunkatých čejek drobné moučné červy.

Osvědčilo se také přidávat do krmení speciální suchou směs a do vody vápník. Tyto zkušenosti stojí za prvními úspěchy v odchovu čejek korunkatých. Stalo se tak po 30letech.

Čtěte také

Mláďata čejek korunkatých mají ochranné zbarvení podobné barvě písku a v přírodě lehce splývají s terénem. Dospělé čejky korunkaté mají bělavé bříško, na vrchu jsou našedlé, mají načervenalé nohy, červený zobák s černou špičkou a na hlavě „čepičku“ z peří s černým lemováním, což vytváří dojem korunky. V Africe patří mezi ohrožené.

Čejky korunkaté snáší oplozená vajíčka, nejmenším mláďatům mouční červi chutnají, máme tedy naději, že tito krásní barevní ptáčci ze světa nezmizí. A to je dobře!

Spustit audio

Související