Egyptská policie se dostala do káhirské mešity al-Fath, kde se zabarikádovaly stovky islamistů

17. srpen 2013
Zprávy

Egyptské bezpečnostní síly se dostaly do areálu káhirské mešity al-Fath, ve které se zabarikádovaly stovky stoupenců sesazeného prezidenta Muhammada Mursího. Podle BBC odešla jen skupinka islamistů, další zůstávají kvůli obavám z policejního zásahu.

Policie se snaží přesvědčit Mursího stoupence k odchodu z mešity. Slíbila jim, že se jim nic nestane. Islamisté tomu ale nevěří.

Média ale zatím u mešity nezaznamenala žádné násilnosti.

Demonstranti se v mešitě al-Fath zabarikádovali před začátkem včerejšího zákazu vycházení. Ta během pátečních nepokojů na náměstí Ramsís sloužila mimo jiné jako polní nemocnice.

Policisté mešitu obklíčili a celou noc se snažili islamisty přimět, aby se rozešli domů. Podle televize al-Džazíra k tomu použili i slzný plyn, který vnitřek budovy zamořil. Nejméně jeden člověk kvůli tomu zemřel.

Čtěte také

Před mešitou je velký počet policistů a podle očitých svědků také civilistů se zbraněmi. V budově jsou kromě stovek islamistů i těla desítek obětí pátečních střetů a mnoho zraněných.

Muslimské bratrstvo své stoupence vyzvalo, aby v protestech vytrvali celý další týden, nebo dokud nepadne prozatímní vláda.

Čtěte také

Egyptská policie v pátek zadržela víc než tisícovku příznivců Muslimského bratrstva. Nejvíc zatčených je v Káhiře, jen v metropoli muselo za mříže skoro 560 demonstrantů. Počet obětí se vyšplhal na 95. Během noci se situace v zemi uklidnila díky zákazu vycházení.

České ministerstvo zahraničí nedoporučuje jezdit do Egypta, a to ani do turistických resortů.

autoři: mac , Michaela Vydrová , nov
Spustit audio