Eiffelova věž. Ikona, která navždy změnila panorama Paříže

Dnes si připomínáme stavbu, která vnesla to architektury nový prvek technických staveb ve veřejném prostoru. Jako součást světové výstavy v Paříži byla jejími návštěvníky obdivovaná, ale obyvateli Paříže z počátku zatracovaná. Ať jste totiž v Paříži kdekoli, při výhledu ji máte stále před očima. Svého času to byla nejvyšší stavba na světě a tento primát si udržela dlouhých 41 let, než ji překonal Chrysler Building v New Yorku.

Dnes už si bez ní Paříž nedokážeme představit, ale původně měla stát na svém místě jenom dvacet let. Naštěstí se díky rozvoji telegrafu a rozhlasu stala strategickým objektem. Několikrát během svého 132 letého života ale měla na mále.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související