Fenomén carsharing aneb jak vypadá sdílení aut v praxi?

Také vám někdy cestou do práce připadá zbytečné stát v koloně mnoha aut, kde v každém z nich sedí pouze jeden člověk? Nebo třeba míváte problém s parkováním. Anebo se někam potřebujete dopravit autem, pro které se pak už nechcete vracet?

To všechno může vyřešit nová služba zaměřená na půjčování aut: carsharing - tedy v překladu sdílení aut. A právě o té jsme si povídali s projektovým manažerem projektu Car 4 Way Petrem Loudou.

Dozvěděli jste se, co tato služba zájemcům nabízí a jaké má výhody - ať už pro ty, co jí využívají, tak i obecně pro životní prostředí. Řeč byla o tom, jakým způsobem si auto můžete půjčit, na jak dlouho a jak za jeho užití nakonec zaplatíte.

Zmínili jsme, kolik vozů v současné době projekt carsharing nabízí a zda nabízí i různé typy aut. A také jste se dozvěděli, kde všude je možné tuto službu využít.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.