Fenomén Igráček: Výstava v Tachově vypráví příběh tradiční české hračky

11. srpen 2014

Putovní výstava Fenomém Igráček, která představuje legendární českou hračku, dorazila na počátku léta do Plzeňského kraje. Expozice v Muzeu Českého lesa v Tachově mapuje historii, současnost i budoucnost plastové figurky. Potrvá až do konce srpna.

„Igráček je český panáček, který reagoval na zahraniční trendy v 70. letech, ale byl originálně vymyšlen. Byl hitem konce 70. a začátku 80. let. Pak se zdálo, že se z trhu ztratil, ale najednou je tady ve staronovém pojetí,“ představuje figurku ředitelka Muzea Českého lesa v Tachově Jana Hutníková.

„Vždy to byla nějaká profese. Základní panáček, který byl podle profese oblečený a měl pár nástrojů, které profesi charakterizovaly. V tomto duchu se vyrábí,“ všímá si ředitelka muzea.

Na začátku byl určen spíše pro chlapce. „Třeba policista nebo zedník je spíše chlapecká hračka, ale postupně se přidávala i dívčí témata,“ upozorňuje Jana Hutníková.

Figurka se stále vyrábí. „Teď zažívá veliký boom, protože se vyrábějí kufříčky, které jde rozbalit. Příslušenství je mnohem větší.“

Igráček je fenoménem i pro návštěvníky. „Jako dítě jsem s tím hrál. Je to i dědičné, takže syn to i zdělil. Máme jich doma spoustu,“ říká Miroslav Veleta. Na výstavu dorazil s potomkem a doma mají přes dvacet figurek.

Putovní výstava Fenomém Igráček v Muzeu Českého lesa v Tachově bude přístupná do 28. srpna.

autoři: lum , vman
Spustit audio