Fialová kukuřice bývá označována jako klíč ke zdraví. Působí protizánětlivě a chrání buňky před stárnutím
Fialovou kukuřici pěstovali Inkové v Andách před dlouhými stovkami let. Dnešní lékaře zaujala svým složením natolik, že jí říkají klíč ke zdraví. Důvodů je hned několik.
Především obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání naše buňky před stárnutím. Fialová kukuřice pozitivně ovlivňuje krevní oběh a krevní tlak, chrání cévy před poškozením.
Látky obsažené ve fialové kukuřici mají protizánětlivé vlastnosti, podporují tvorbu kolagenu a chrání tělo před virovými infekcemi.
K čerstvé fialové kukuřici se asi nedostanete, ale můžete si pořídit kapsle. Co říci na závěr? Kukuřice rostla na naší planetě vždycky v zářivé paletě barev. Jen díky modifikace jí dala žlutou barvu. V Peru ale roste dodneška kukuřice přírodní, barevná.
Související
-
Kukuřice je rostlinou Nového světa. K nám se ale dostala díky Romům
Kukuřice patří mezi obiloviny, stejně jako pšenice, ječmen či oves. Někdo ji zná jen z kina jako popcorn, ale škála jejího využití je samozřejmě mnohem pestřejší.
-
Chcete mít pevné nervy, být vitální a štíhlí? Jezte víc kukuřice
Popcorn v kině, nebo vařený kukuřičný klas se solí na tržišti, možná občas sterilovaná kukuřice do salátu… To jsou většinou jediné příležitosti, kdy si dopřáváme ku...
-
Kuřecí polévka s kukuřicí
400g kuřecího masa, lžíce oleje, 30g hladké mouky, zeleninový bujón, litr vody, 6 mladých cibulek, 150g mražené kukuřice, smetana, sůl a pepř. Kuřecí maso nakráj...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka