Firma provozující skládku nebezpečných odpadů v Lodíně dostala pokutu 3,5 milionu. Chce se soudit

15. září 2020 09:44

Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu 3,5 milionu korun společnosti FCC HP. Ta podle inspektorů ukládala na skládce nebezpečného odpadu v Lodíně na Hradecku část odpadu v rozporu se zákonem. Za tři roky šlo o víc než 95 tisíc tun odpadu. Firma s pokutou nesouhlasí, obrátila se proto na soud.

Čtěte také

„Skládka je v současné době provozována hlavně za účelem odstraňování odpadu. V rámci toho ale došlo ze strany společnosti k ukládání i výrobků, což bylo v rozporu s provozním řádem, který toto neumožňoval," vysvětluje vedoucí oddělení odpadového hospodářství královehradecké pobočky České inspekce životního prostředí Jan Kodytek.

Podle něj firma postupovala vědomě, hlavně s cílem ušetřit.
„Toto množství nebylo zpoplatněno, nebyly z něj vedeny poplatky a zároveň nebyly vybrány peníze na finanční rezervu, která by sloužila pro rekultivaci a následnou péči po uzavření této skládky."

Na skládce nebezpečných odpadů používala firma nelegálně výrobky z odpadů

Inspektoři pochybení zjistili náhodně při pravidelné kontrole. Lodín je přitom jediná skládka pro ukládání nebezpečných odpadů v Královéhradeckém kraji.

Jan Kodytek takový případ za svou sedmnáctiletou praxi nepamatuje.
„Je to velice výjimečný případ, protože nepamatuji tak vysokou pokutu, která by byla udělena v rámci našeho oblastního inspektorátu."

Čtěte také

Že je případ mimořádný potvrzuje také Lukáš Kůs, ředitel odboru technické ochrany a integrované prevence České inspekce životního prostředí. A to i přesto, že s podobným jednáním, tedy nelegálním ukládáním výrobků z odpadů do skládky, se už inspektoři setkali na jiném místě republiky.
„Čím je tato causa výjimečná z celorepublikového hlediska spočívá v tom, za co byla pokuta uložena. Česká inspekce životního prostředí už v minulosti řešila obdobný způsob nelegálního jednání provozovatele skládky v Jihočeském kraji."

Společnost FCC HP pokutu zaplatila, s jejím udělením ale nesouhlasí. Neuspěla ani s odvoláním k ministerstvu životního prostředí a podala proto správní žalobu. Další informace s ohledem na probíhající proces nechce poskytovat.

Spustit audio

Související