Galerie Art brut Praha dává prostor umělcům s handicapem. Je to pro ně krok z izolace, říká kurátor

7. únor 2024 13:42

Galerie Art brut Praha vznikla jako první výstavní prostor v hlavním městě zaměřený výhradně na tvorbu autorů na okraji výtvarné scény, kteří nepatří mezi profesionální umělce s akademickým vzděláním.

„Tahle galerie vznikla na místě plynové regulační stanice na Praze 2, na pozemku kostela sv. Václava na Zderaze. Ta stanice byla dlouhá desetiletí nevyužívaná a díky církvi husitské, která nám ten prostor nabídla k pronájmu, tady už rok a půl děláme výstavy specializované pouze na art brut,“ popisuje Jaromír Typlt, spisovatel, teoretik a kurátor Galerie Art brut Praha.

Zhruba v měsíčních cyklech tu vystavují díla nijak neškolených autorů, ti mají často nějaké handicapy, bývají to alkoholici, narkomani, vězni, lidé trpící duševními poruchami, kteří v sobě našli umělecké cítění a potřebu skrze umění vyjádřit svoje vnímání světa.

Zakladatelé galerie Jaromír Typlt a Vladimír Drábek

Výstavy a zájem veřejnosti jsou velkou vzpruhou pro ně samotné i jejich blízké. „Je to pro ně krok z izolace, opravdu často velmi překvapivý. Nejenom pro ně, ale i pro jejich rodiny, pro lidi, kteří se léta museli vyrovnávat třeba s nějakým handicapem, a najednou vidí člena své rodiny jako obdivovaného autora, výtvarníka. Ti lidé jsou většinou nadšení, že existuje nějaká komunikace a cesta ven z izolace.“

V současné době vystavuje Galerie Art brut Praha kresby ústeckého umělce Jakuba Eliáše, který většinu života bojuje se závislostí na alkoholu. 

Jak vypadá jeho tvorba? Poslechněte si celou reportáž.

Instalace Jakuba Eliáše
autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.