Galerie výtvarného umění v Náchodě má nového ředitele. A ten má už připravenu nejednu změnu

28. říjen 2021 09:07

Galerie výtvarného umění v Náchodě má po třiceti letech nového ředitele. Stal se jím Lexa Peroutka, který má dlouholeté zkušenosti s uměním mnoha směrů nejen z naší republiky, ale také ze zahraničí. Tvorbou se zabývá jako kurátor i jako umělec. 

Čtěte také

Galerie výtvarného umění v Náchodě se dlouhá léta specializuje především na ruské umění. V tomto trendu budete pokračovat nebo chystáte nějaké změny?

„Změní se samotná práce s touto sbírkou. Koncepce bude postavena na práci se současným umění, které bude interpretovat naše sbírkové předměty z 19. století, z počátků samotného moderního umění a počátku 20. století."

Bude ona změna v tomto směru nějak zásadní? Pocítí ji návštěvníci galerie?

„Zásadní změna to bude v tom smyslu, že já osobně, jako sám autor a vizuální umělec, pracuji s prostorem a architekturou. A my bychom chtěli už od počátku stavět architekturu výstav."

Co to znamená?

„To znamená, že samotný kurátor ne vždy má vizuální schopnosti a zkušenosti autora nebo architektonické zkušenosti. Proto budeme angažovat externí spolupracovníky, kteří se tomuto oboru budou věnovat."

Čtěte také

Je možné s tím vůbec něco dělat? Protože prostor, ve kterém se galerie nachází, je jasně daný. Jsou tam také tři velké obrazy, se kterými nejde hýbat, protože jsou obrovské a těžké. Jak si s tím chcete poradit?

„Člověk z pozice architekta výstavy má možnost vystavět různé platformy, může tam vystavět další patra a náhledy na vystavené objekty mohou být pod jiným úhlem. Mohou se tam případně objevit i nová média, mohou se tam objevit projekce. Mohou vzniknout i nové místnosti pro případ konkrétní výstavy."

Co se týče výběru autorů, kteří u vás budou vystavovat, nebo počtu výstav a celkově akcí, které se běžně v galeriích konají, také tam chystáte novinky?

„Změny budou nastávat, ale plynule. My bychom chtěli, aby náš prostor nezůstal na periferii dění. Aby se naopak propojil s děním ve větších kulturních a společenských centrech, případně i propojenost se zahraničím. Tady máme kousek od nás polská města jako Klodzko či Wroclaw a další kulturní místa. Takže bychom chtěli pracovat i s větším evropským prostorem."

Čtěte také

Ještě nějakou další změnu jsme nezmínili?

„Protože provozní kapacita galerie je momentálně nedostatečná a depozitář je úplně plný, tak kraj uvažuje o rozšíření provozu do josefovské pevnosti v horizontu několika následujících let. To by znamenalo, že i provoz výstav a externí akce by se změnily. Byl by tu větší prostor pro současné umění, pro rezidence a samozřejmě byl by tam samotný depozitář."

První výstava pod taktovkou nového ředitele Galerie výtvarného umění v Náchodě se uskuteční v lednu příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související