Galerie za zdí. Nový výstavní prostor Orlické galerie se představuje na zámku v Rychnově nad Kněžnou

26. červen 2021 08:20

V novém výstavním prostoru Orlické galerie v Rychnově nad Kněžnou se zabydlují díla mladých umělců. Galerie tím chce navázat na tradici ze 60. let minulého století, kdy byla díla mladých lidí vystavovaná pravidelně. Vedení galerie navíc chystá pro příští sezonu velké překvapení. 

Čtěte také

Galerie Za zdí. To jsou nejen nové výstavní prostory v zadní části Orlické galerie na Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou.

Novými prostory procházíme s vedoucím Vlastislavem Tokošem. Tady ještě v loňském roce nic nebylo.
„Byla tady průchozí chodba. Ona je tu stále, přiléhá k výstavním prostorám jižního sálu. Nicméně jsme se rozhodli ten prostor revitalizovat. Vyčistili jsme ho a nově upravili. Připravili jsme prostor k výstavám a především je věnován dětem."

„A to je dlouholetá tradice. Protože Orlická galerie už od svého začátku v roce 1965 pořádala pravidelné výstavy očima dětí."

Nový výstavní prostor Orlické galerie vznikl na zámku v Rychnově nad Kněžnou

Protože ráda chodím za zavřené dveře, tak Vladislava Tokoše poprosím, jestli by mne za jedny takové dveře nezavedl. Tam se totiž chystá jedno veliké překvapení.

Čtěte také

Dalo by se říct, že jsme se ocitli v knihovně. Z pohledu Orlické galerie se ale jedná o něco jiného.
„Jde o prostor bývalých dílen. A my jsme jej opět společně s předcházejícím prostorem revitalizovali a rozhodli jsme se zde vytvořit multifunkční prostor spojený s badatelnou, určený pro zájemce o výtvarné umění. A samozřejmě budou zde i programy pro děti."

Místnosti dominuje veliký stůl. Každá zeď, kromě té, kde je okno, tak je zakryta policemi s knihami. Co tu všechno je?
„Orlická galerie má významný knižní fond věnovaný výtvarnému umění. Právě nahlížíme do regálu s dětskými knihami. Ale ony knihy nejsou cenné jen pro svoji literární hodnotu, ale sbírány a nashromážděny kvůli ilustrátorům."

Nová badatelna Orlické galerie v Rychnově nad Kněžnou bude pro návštěvníky otevřena od příští turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související