Hasiči ve Vrchlabí se dočkali, do roka jim postaví novou zbrojnici

2. říjen 2014

Dnes oficiálně začne stavba nové hasičské zbrojnice ve Vrchlabí. Současná patří už řadu let k nejstarším v celém Královéhradeckém kraji. V loňském roce přitom vrchlabští hasiči měli více než 200 výjezdů. Z nového místa by k zásahům mohli jezdit už zhruba za rok.

Ředitel hasičů Královéhradeckého kraje František Mencl dnes spolu s dalšími poklepe na základní kámen.

První práce ale na zbrojnici začaly už zhruba před dvěma měsíci.

„Bourací a zemní práce, základy a podobně. Stavbu jsme připravovali více než deset let,“ říká Mencl.

Dlouho se totiž řešilo například to, kde vůbec nová zbrojnice bude. Místo se nakonec našlo v bývalém objektu cizinecké policie.

Nové zázemí hasiči ve Vrchlabí podle Františka Mencla rozhodně potřebují.

„Služba hasičů byla na hranici bezpečnostních a hygienických předpisů a bylo nutné postavit novou stanici, protože současná je v souvislé zástavbě, takže ji nelze rekonstruovat nebo rozšířit,“ vysvětluje a pokračuje:

„Stejný problém má i zdravotní záchranná služba, která je také ve špatných podmínkách a sídlí v nemocnici ve Vrchlabí,“ naráží Mencl na fakt, že v nové budově budou sídlit nejen hasiči, ale také rychlá záchranná služba.

Lepší obslužnost pro záchranku

Ředitel krajské záchranky Jiří Mašek si budoucí nové zázemí pochvaluje. Přinese to totiž řadu výhod.

„Lepší místo na výjezd, čili lepší obslužnost rajonu a prostory, které jsou ekonomičtější třeba i ve vytápění a které pro nás budou dostatečné, protože teď jsme v poněkud stísněných prostorech,“ popisuje.

„Bude to pro nás velký pokrok zejména z hlediska sanitních vozidel, protože budeme mít garáž s přímou návazností pro doplňování zdravotnického materiálu, léků a podobně. Velmi se na to těšíme,“ dodává Mašek.

Nová zbrojnice vyjde na 57 milionů korun. Za hasiče ji zaplatí ministerstvo vnitra, za záchrannou službu Královéhradecký kraj.

autoři: ova , sib
Spustit audio