Historické skvosty, památky v České republice

2. březen 2010

Úspěchy památkové péče u nás připomíná výstava, kterou připravil Národní památkový ústav v pražském Národním muzeu. Expozice například zaznamenala restarurování Braunových soch v Kuksu nebo obnovu zámku Karlova Krouna v Chlumci nad Cidlinou. Výstavu nazvanou "Historické skvosty, památky v České republice" navštívila v doprovodu kurátorky Zdeňky Kalové redaktorka Dana Voňková. Pokud budete chtít čerpat zajímavé náměty pro vaši výletní trasu a počítáte s návštěvou památek, zapamatujte si následující: Výstava věnovaná těm nejkrásnějším hradům, zámkům a památkovým areálům vůbec, potrvá v nové budově Národního muzea v Praze do 18. dubna 2010.

Výstavu "Historické skvosty" pořádá Národní muzeum ve spolupráci s Národním památkovým ústavem. "Obě instituce mají stejné úkoly, pečují o kulturní dědictví. To je i důvodem, proč tato výstava do našeho muzea rozhodně patří," uvedl Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.
Na 26 panelech výstava představuje péči o památky v českých zemích od jejích počátků v Rakousku a v Československu, přes památkové zóny a disciplínu památkové technologie, až po soupis památek zapsaných na listině UNESCO.
"V České republice má výstava svou premiéru. Poprvé se představila v Bruselu, v budově Stálého zastoupení České republiky při Evropské unii, a to od 9. 6. do 14. 9. 2009. České publikum ještě nemělo možnost ji vidět," dodala Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

autor: DV
Spustit audio