Hory celého světa na jednom místě. Přenos z 36. ročníku filmového festivalu v Teplicích nad Metují

23. srpen 2019

Teplice nad Metují hostí od čtvrtka 22. do neděle 25. srpna 2019 již 36. ročník Mezinárodního festivalu horolezeckých filmů, který bude opět bohatý svým programem.

Návštěvníky čeká přehlídka soutěžních i nesoutěžních filmů z celého světa s horolezeckou a jinou sportovní tematikou, výstavy fotografií, přednášky a besedy s hosty.

Čtěte také

Do mezinárodní odborné poroty přislíbil účast slovenský profesionální fotograf Martin Žilka, horolezec, dobrodruh a filmař Viktor Kuna. Jako třetí člen poroty přijede publicista, fotograf a autor knihy „Navždy první“, Martin Krejsa, který svou knihu představí na našem festivalu. Předsedou odborné poroty bude horolezec a ředitel festivalu „Hory a Mesto“ Alan Formánek.

Hlavním hostem festivalu je britský světově proslulý horolezec, alpinista, dobrodruh Leo Houlding. Leo vedl velké výpravy a tvrdé první výstupy na všech kontinentech od El Capitan po Everest a od Amazonky po Antarktidu.

Marek Holeček a Zdeněk Hák jsou jako jediní Češi v předvýběru 58 horolezeckých výstupů na ocenění Piolets d'Or 2019 za rok 2018, a to s výstupem na Kyazo Ri (6186 m) v Nepálu. A jsme rádi, že jsou našimi letošními hosty.

Z C2 do C3 na Marxe (vepředu Jirouš, vzadu Holubec)

Také mezi nás přijede česká sportovní lezkyně a vicemistryně ČR v lezení na obtížnost Gábina Vrablíková, která v roce 2018 přelezla jako první lezkyně pískovcovou cestu THC klasifikace XIb (8b+).

Festival má i bohatý doprovodný program

Patří sem závody v boulderingu pro děti i dospělé, běh skalami a různá sportovní klání a soutěže v parku jako je například Spára, Slick line, Jóga, Věšák nebo lezení pro veřejnost.

Čtěte také

Součástí festivalu jsou také výstavy. Hlavní výstava v zasedací místnosti MěÚ představí fotografie horolezce Alexandra Lwowa a v místním infocentru vás čeká výstava fotografií jednoho z porotců Martina Žilky.

V hudebním programu na místním fotbalovém hřišti v pátek vystoupí kapely: Vypsaná Fixa, Fast Food Orchestra a skupina Divy.

Sobotní program bude z hřistě přesunut do parku, kde kromě boulderingu vystoupí i kapely jako je Čardáš klaunů a The Atavarist. Celý program v parku bude pro návštěvníky zdarma.

Dvěma českým horolezcům, Markovi Holečkovi a Zdeňku Hákovi, se podařila zcela unikátní věc, která se zapsala do dějin světového horolezectví. Prvovýstup jihozápadní stěnou osmitisícovky Gasherbrum I.

Nedělní program zakončí festival bohoslužbou za zemřelé horolezce, losováním divácké soutěže a vyhlášením vítězných filmů.

36. ročník Mezinárodního festivalu horolezeckých filmů v Teplicích nad Metují

Během slavnostního zakončení odborná mezinárodní porota vyhlásí výsledky a rozdá „Boryše“ - krásné vyřezávané sošky pocházející z dílny řezbáře Petra Kysely, které k festivalu neodmyslitelně patří.

Český rozhlas Hradec Králové pro vás připravil v pátek 23. srpna od 9:00 do 12:00 přímý přenos z tohoto zajímavého festivalu.

Spustit audio

Související