Hostinec, kde tančil otec vlasti Karel IV., zachraňují nadšenci ze spolku Má vlast - můj domov

1. říjen 2018 13:42

V Záměli na Rychnovsku se spolek Má vlast - můj domov stará o velmi starý statek, který býval po staletí hospodou. Soubor budov postupně opravují a pomáhají jim i studenti Střední průmyslové školy stavební z Hradce Králové. Jak?

Budoucí stavaři z hradecké Střední průmyslové školy stavební mají za úkol zaměřit budovu staré stodoly, která je součástí historického hostince Karel IV. v Záměli na Rychnovsku. Vypravili se tam proto i s potřebným vybavením a s sebou měli také zcela nový 3D zaměřovač, se kterým pracovali poprvé.

Zastavte se v Záměli na Rychnovsku. V místním zájezdním hostinci tančil Karel IV.

Hostinec Karla IV.

V obci Záměl na Rychnovsku stojí Hostinec u Karla IV. Jméno dostal po králi, který se v něm ještě coby kralevic zastavil při dobývání Potštejna a nejen popíjel, ale dokonce i tančil okolo sloupu s místní dívkou. Hostinec před pár lety koupil spolek Má vlast - můj domov, aby původní roubenou stavbu opravil a znovu v ní probudil život.

Učitelka Lenka Myslivcová předala žákům potřebné pokyny: „Studenti dělají mapový podklad tohoto území, aby tento mohl potom dál sloužit jako nezbytný prvotní dokument pro rekonstrukci této historické památky."

Hostinec u Karla IV. spravují nadšenci ze spolku Má vlast - můj domov. Ti se snaží zachránit statek se středověkými kořeny, který byl v 18. století přestavěn do současné podoby. Vrátit mu původní lesk se snaží nejen dobrovolníci, ale teď i mladí stavaři. Nejen že pomáhají v přípravě další dokumentace, ale hlavně úročí své znalosti. Navíc formou, která pro ně není úplně běžná.

„Úplně obvyklé to není. Proto jsme velice rádi, že se vůbec k takové práci se studenty můžeme dostat. Je to i pro ně určitě lepší, než pořád chodit do Šimkových sadů v Hradci Králové, kde mají praxi téměř každý týden," doplňuje Lenka Myslivcová.

Budoucí stavaři z hradecké Střední průmyslové školy stavební mají za úkol zaměřit budovu staré stodoly

Zatímco si povídáme, tak se už studenti pustili do práce. Dnes si také poprvé vyzkouší úplně nový profesionální 3D zaměřovač.

„Na naši školu byl koncem minulého školního roku zakoupen laserový dálkoměr. A ten právě slouží k zaměřování různých neobvyklých prostor. Tady se nám nádherně hodí," usmívá se Lenka Myslivcová a dodává: „Je to taková krásná věcička, laserový scanner, který nasnímá ten nepravidelný objekt. Hodí se pro zaměření nepravidelných prostor, jako jsou například klenby, kde je to těžké normálně změřit pásmem."

Budoucí stavaři z hradecké Střední průmyslové školy stavební mají za úkol zaměřit budovu staré stodoly

S jiným zařízením zaměřuje takzvaná „volná stanoviska" před statkem maturant Zdeněk Kocourek: „Teď jsem si postavil přístroj a snažím se najít tento bod. Potom půjdu dále k domu a tam bude další úhel. Až se dostanu úplně za stodolu a pak snad už bude hotovo."

A přiznává, že tenhle způsob praxe se mu líbí: „Když nás sem paní učitelka vzala, tak jsem měl velkou radost. Je zajímavé podívat se zase někam jinam, než být pořád jen centru Hradce Králové."

Geodetické zaměřovací práce studentů Střední průmyslové školy stavební v Hradci Králové rozhodně u Hostince u Karla IV. v Záměli na Rychnovsku nekončí. V plánu je totiž i zaměření dalších budov, jako je například ledárium.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související