Hradec Králové se dočkal pomníku starosty Ulricha

9. listopad 2010

Hradec Králové se po letech dohadů a příprav dočkal sochy význačného starosty Františka Ulricha. Pomník od sochaře Stanislava Hanzíka dělníci usadili na náměstí Svobody v centru města. Slavnostní odhalení proběhlo v pondělí 8. listopadu 2010. Pomník má dvě části. Figurální část představuje sedícího Ulricha, druhou je artefakt se slunečními hodinami. Autorem pomníku Františka Ulricha je sochař Stanislav Hanzík.

František Ulrich stál v čele radnice v letech 1895 až 1929, město za jeho éry získalo například železniční a silniční spojení a regulaci řek Labe a Orlice. Ulrich také do města pozval významné architekty Jana Kotěru a Josefa Gočára. Hradci se v té době začalo říkat salon republiky.
Hradecká radnice usilovala o postavení Ulrichova pomníku od roku 2002, v soutěži tehdy vyhrál kontroverzní projekt, který zachycoval Ulricha sedícího za psacím stolem. Socha měla být umístěna na Ulrichově náměstí na vysokém sloupu a lidé by ji sledovali z trojice dalekohledů. Návrh však zamítli památkáři, kteří tvrdili, že pomník by narušil architektonicky ucelený prostor náměstí.
Ani vybrání místa na náměstí Svobody nebylo jednoduché. Původně měl pomník stát na místě po soše bolševického vůdce Vladimíra Iljiče Lenina. Nakonec se přesunul na jiné místo, protože na místě po Leninovi by kvůli stínu stromů nebyly funkční sluneční hodiny.

Sochař Stanislav Hanzík
autor: DV
Spustit audio