Hradec Králové se na konci června znovu stane městem s největší koncentrací divadelníků u nás

15. červen 2018 10:35

Hradec Králové ožije divadlem, hudbou a mnoha druhy umění. Příští týden začne 24. ročník mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů. Na programové nabídce se společně podílí přední hradecké scény - Klicperovo divadlo, divadlo Drak a nezisková organizace Kontrapunkt, která připravuje Open Air porgram. 

Hlavním motivem animovaného spotu zvoucího na festival Divadlo evropských regionů je srdce a divák z něj pochopí, že jde o srdeční záležitost pro milovníky divadla. A naznačuje také, že v Hradci Králové budou koncem června tlouct tisíce uměleckých srdcí.

A to potvrzuje i dramaturgyně Open Air programu Andrea Moličová: „Máme pocit, že přesně tento festival roztepe, rozpulzuje celé město po dobu těch osmi dnů. Proto to srdce a proto je i tak realistické, možná až naturální v té jeho podobě."

Program, který představili zástupci Klicperova divadla, divadla Drak a neziskovky Kontrapunkt nabízí ke třem stovkám představení, performancí, koncertů, workshopů.

03662221.jpeg

„Například u nás v Klisperově divadle to je 46 představení, Open Air to je okolo 170 představení, Divadlo Drak má kolem 50 představení. Takže si myslím, že každý z diváků bude mít možnost si vybrat podle svého vkusu a podle své nálady," říká ředitelka Klicperova divadla Eva Mikulková.

Čtěte takéKlicperovo divadlo Hradec Králové

Kromě pěti letošních novinek domácího souboru nabídne také výjimečnou podívanou Hit Tell the Difference Cirku La Putyka. Představení vzniklo ve spolupráci českých, kanadských a rwandských artistů. V Čechách bude letos k vidění jen na hradeckém festivalu.

Dramaturgyně Jana Slouková má ale radost i z hostování německého souboru: „ Divadlo z Lipska nám přiveze představení Princezna Hamlet. Je to hra mladé finské autorky, která originálním způsobem zpracovává pohled na Hamleta, na shakespearovské motivy, ale ženskýma očima. To znamená, že Hamlet je princezna a její matka jí uzurpuje ten text takovým básnivým jazykem. Vypovídá to o tématu ženy, ženství, sebeurčení určitých rolí, které ženám přisuzuje společnost."

Herečka a lektorka Divadla Drak v Hradci Králové Anna Hrnečková učí děti poznávat divadlo

Divadlo Drak pro letošek chystá dokonce premiéru hry Faust v novém vlastním šapitó.

Čtěte takéDivadlo DRAK

Podle umělecké ředitelky Dominky Špalkové bude mít mezi hosty bude mít i 4 zahraniční soubory a jeden den bude dokonce celý francouzský: „Budou na něm představení, která jsou zároveň poetická a současně výsostně loutkářská. Nebo která používají jistý druh loutkové animace. Ale mají také politický apel. Je zajímavé, že si lidé často vybavují loutkové divadlo jen jako hezké a v podstatě pro zábavu."

Festival začne v pátek 22. června a kromě tradičních divadelních prostor ožijí například Žižkovy sady, okolí Malého náměstí, Atrium Radnice, nebo Jižní terasy a s trochou nadsázky se dá říct, že skoro celý střed města.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související