Hrady a zámky v Královéhradeckém kraji jsou připraveny otevřít a těší se na všechny návštěvníky

31. květen 2021 11:12

Památky v našem kraji mohou být už od června opět otevřené pro návštěvníky. Protože je ale pondělí, kdy jsou běžně hrady a zámky uzavřené, tak se většinou otevřou až zítra. O jaké památky se jedná a za jakých podmínek se tam můžeme zajet podívat zjišťovala reportérka Jana Házová.

Otevírají se všechny památky v Královéhradeckém kraji a mají se lidé připravit na nějaké změny týkající se třeba otevírací doby?

Všechny zámky v Královéhradeckém kraji, které spravuje Národní památkový ústav, budou od úterý 1. června otevřené. Otevřené ale budou i další objekty, například v Babiččině údolí v Ratibořicích bude zpřístupněn i Rudrův mlýn a Staré bělidlo.

Čtěte také

Co se týče zámků v soukromém vlastnictví, tak i do nich mohou od zítřka vstoupit návštěvníci. Konkrétně jde třeba o zámek Doudleby nad Orlicí, Častolovice a Nový zámek v Kostelci nad Orlicí. Ve druhém patře tohoto zámku sídlí také Galerie Kinský, ta ale bude přístupná až od 11. června.

Od zítřka bude také přístupný vnitřní prostor hradu Potštejn na Rychnovsku. Tam se až do včerejšího odpoledne rozhodovalo o možném otevření už od dnešního dne, nakonec ale hrad ještě dnes zůstane zavřený.

Co se ale od loňského roku mění, tak otevírací doba právě na hradě Potštejně. Památka bude až do odvolání přístupná každý den, tedy včetně pondělí.

Většina lidí se už jistě nemůže dočkat vyrazit někam na výlet a navštívit hezkou památku. Zaznamenali správci objektů zvýšený zájem o prohlídky už teď?

Ano, zájem je o skupinové prohlídky na objednávku. Větší zájem než v loňském roce například zaznamenal zámek v Častolovicích na Rychnovsku.

Renesanční zámek Častolovice

Ve velký zájem o návštěvy památek ale doufají všechny objekty a většina z nich si také pro letošní sezónu připravila novinky. Například na zámku Hrádek u Nechanic otevírají nový návštěvnický okruh, kompletně přebudovanou expozici hlavního prohlídkového okruhu nabízí také zámek v Náchodě.

Za jakých podmínek tedy mohou lidé navštívit hrady a zámky?

Pokud turisté přijdou na klasickou prohlídku bez objednání, tak musí počítat s tím, že počet lidí v jedné skupině je pouze 10. Tedy konkrétně 9 návštěvníků a jeden průvodce.

Čtěte také

Na tyto prohlídky není zapotřebí mít žádné potvrzení o očkování nebo prodělání onemocnění covid-19 ani test.

Jiná pravidla ovšem platí pro objednané skupiny. Tam může do vnitřních prostor památek celkem 30 lidí najednou. A všichni musí mít buď potvrzení o očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo negativní test.

Jedno z těchto potvrzení musí předložit při vstupu do objektu. V některých památkách, třeba na zámku v Častolovicích, bude ale vedoucí zájezdu podepisovat čestné prohlášení, že má jeho skupina vše v pořádku. Tak se tedy nikdo ničím zvlášť prokazovat nemusí.

Čtěte také

Do památek nebudou vpuštěni lidé, kteří vykazují zdravotní potíže virového charakteru, jinými slovy pokašlávají nebo mají například rýmu. A všichni návštěvníci potom musí mít ve vnitřních prostorách zakryté dýchací cesty respirátorem. A ten musí mít nasazený při větší koncentraci lidí i ve venkovních prostorách památek.

Co ale určitě doporučuji, kamkoliv se vypravíte, ať už se jedná o hrady, zámky nebo muzea či galerie, vždy je dobré si ověřit, jaké tam jsou konkrétní podmínky pro vstup a jakou mají otevírací dobu. Nejlépe na webových stránkách dotyčné památky.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související