Hromadné utracení všech koček na území Českých Budějovic v létě 1924 se stalo celonárodním skandálem

19. březen 2024

Kočičí aféru lze bezesporu považovat za největší skandál, k němuž došlo v historii Českých Budějovic. Během června roku 1924 se mezi budějovickými kočkami začala šířit vzteklina. Přibývající případy nákazy, napadení osob vzteklými kočkami a nefunkční kontumační opatření přiměly úřady k bezprecedentnímu kroku, a sice hromadnému utracení všech koček na území města.

Stalo se tak v sobotu 5. července 1924, kdy byly kočky po celý den zaživa nakládány do uzavřených popelářských vozů, do nichž byl v městské plynárně následně vpuštěn proud plynu. Tímto způsobem zahynulo okolo tisíce koček, jejichž těla našla posléze spočinutí na městském mrchovišti.

Jakmile se událost dostala na stránky místního tisku, stal se z ní celonárodní skandál. K nehumánnímu způsobu utracení se kriticky vyjadřovaly přední osobnosti naší politické a kulturní scény. Za všechny jmenujme alespoň spisovatelku a horlivou ochránkyni zvířat Pavlu Moudrou.

Kontumační opatření platila v Českých Budějovicích po celé léto, přičemž obyvatelé města si mohli pořizovat nové kočky teprve od začátku září 1924.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Tomáš Hunčovský.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související